– Az év végéig tartó kampánnyal csatlakozik a Közlekedési Kultúra Napjához idén is a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), amely immár negyedik éve kapcsolódik a Közlekedéstudományi Egyesület kezdeményezéséhez. A 2022. május 11-én elstartoló #közlekedjbiztonságosan kampány célja azt elérni, hogy a közlekedésben résztvevők számára a tudatos, egymásra odafigyelő, higgadt, toleráns magatartás legyen a természetes – minél szélesebb körben. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) felelősen gondolkodó állami szervezetként évek óta komoly szerepet vállal a biztonságos, kulturált közlekedés népszerűsítése, minél szélesebb körben történő elterjesztése érdekében. Ezen tevékenysége keretében indította útjára immár második alkalommal a #közlekedjbiztonságosan kampányát.

– A közút nem versenypálya! Nem a gyorsaság az elsődleges cél, hanem a biztonság. A közutakon természetesen más szabályok érvényesek, mint egy versenypályán. Jóval többen és többféle módon közlekedünk, és mindenki más tudással és tapasztalattal teszi ezt – mondta el az idei kampány fő üzenetéről Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: mindössze egy szempont a közös: fejben ott kell lennünk, amikor elindulunk – mindkét helyen.

Erre irányítja rá a figyelmet a #közlekedjbiztonságosan kampány első eleme is, amely a Hungarian Police Rallye Team-mel (HPRT) együttműködésben készült. Az edukációs videósorozat első részében Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató világítja meg a legfontosabb szempontokat, amelyekre a közlekedés során figyelni kell. A videó a NÚSZ Zrt. YouTube csatornáján ITT érhető el.

A videósorozatban a későbbiek során olyan, szinte minden közlekedőt érintő témák kerülnek feldolgozásra, mint a vezetést zavaró tényezők (pl.: csomagok és gyerekülés helyes rögzítése, zenehallgatás és evés-ivás vezetés közben), a vezetés közbeni telefonálás (headsetek, kihangosítás), vagy éppen a hosszabb utazásokat, mint például egy nyaralást érintő monotóniatűrés (elindulás, kényelem az autóban, pihenőidő).

A képre kattinva videó indul.

Az idei év során a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tovább bővíti a tavaly létrehozott széles társadalmi összefogást, a kampány keretében a HPRT mellett együtt dolgozik majd a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a Magyar Autóklubbal is, valamint a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapattal, a M1RA-val.

Az elsősorban a fiatal és középkorú korosztály elérését megcélzó #közlekedjbiztonságosan kampány keretében az év hátralevő részében számos egyéb közlekedésbiztonsági témájú akció, ismeretbővítő, edukációs videósorozat, előadások, workshopok valósulnak meg, és készülnek ilyen tartalmú kiadványok is.