Három baranyai jelölt a 2024-es Év kerékpárútja szavazáson

A 2024-es évben is közönségszavazás dönti el, hogy mely kerékpárút lesz az év kedvence. 

A pályázási időszakban jelölni lehetett a jobbnál jobb bringautakat – ebből szakmai zsűri választotta ki azt a 11-et, amelyre 2024. április 24-ig lehet szavazni az Aktív Magyarország oldalán.

A szavazási időszakban megosztott hivatalos album képeire és a meghirdetett, a kerékpárutakat egyesével bemutató bejegyzések kedvelésének összege adja meg az Év Kerékpárútja nyertesét. Az első helyezettről később kisfilm készül, illetve kihelyezett tábla fogja hirdetni az elért helyezést az Év kerékpárútja szavazáson.

Olyan útvonal nyerheti el az Év Kerékpárútja címet, amely elég izgalmas, hogy felvedd bakancslistásra, és nyeregbe pattanj. A versenyben lévő mind a 11 útvonal érdekes látnivalókat – legyen az épített örökség vagy a természet csodája – érint.  Hogy maradéktalanul élvezhesd a tekerést természetesen fontos, hogy az úttest jó minőségű és biztonságos legyen.

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté, és emiatt többen üljenek biciklire, hogy aktívan fedezzék fel hazánk tájait. Emellett a kampány rámutat, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon mindenki biztonságosan közlekedik, a KRESZ szabályait betartja, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel van.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlik április 24. éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő kép nyeri meg az Év Kerékpárútja címet.

Idén a következő tizenegy kerékpárútra lehet szavazni:

  • Beregi kör
  • Diósgyőr—Miskolctapolca
  • Drávaszabolcs—Szaporca
  • Komló—Magyarszék kör
  • Mohács—Bédai-holtág
  • Nyugat-zselici kör
  • Oroszlány—Környe kör
  • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde
  • Vasszécseny—Rum
  • Veszprém—Balatonalmádi
  • Veszprém—Márkó

A végeredményt április 25-én hirdetjük ki. Az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor az ünnepélyes átadóra. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes,

2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence,

2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot.

2023-ban a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.