A Beregi kör lett az Év Kerékpárútja

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogatja a turistákat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni.

Idén is közönségszavazás döntötte el az Év Kerékpárútja nyertesét. A pályázati időszakban a kerékpáros nagyközönség jelölhette a bringautakat – ebből szakmai zsűri választotta ki azt a 11-et, amelyre április 24-ig lehetett szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára között több tucat ajánlás érkezett, melyekből kiválasztották a 11 döntőst. 

A nagyközönség szavazatai döntöttek a végső nyertesről. A végleges eredmény pedig a következőképp alakult a 11 versenyző pályázat között:

 • Beregi kör 1743 szavazat
 • Veszprém—Balatonalmádi 1384 szavazat
 • Veszprém—Márkó 1131 szavazat
 • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127 szavazat
 • Vasszécseny—Rum 1004 szavazat
 • Nyugat-zselici kör 964 szavazat
 • Drávaszabolcs—Szaporca 930 szavazat
 • Oroszlány—Környe kör 882 szavazat
 • Mohács—Bédai-holtág 791 szavazat
 • Komló—Magyarszék kör 726 szavazat
 • Diósgyőr—Miskolctapolca 705 szavazat

Az Év Kerékpárútjának választott Beregi kör Gergelyiugornyáról indul és 50 kilométernyi élménnyel várja az aktí kikapcsoldás szerelmeseit. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.

Az Év Kerékpárútja díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

Forrás: Aktív Magyarország