A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút lett az év kerékpárútja

A Kaposvár melletti Deseda-tavat megkerülő kerékpárút nyerte meg az Év Kerékpárútja pályázat idei közönségszavazását – írja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) közleménye alapján az MTI.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében kiírt, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az AÖFK, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 11–25. között 59 pályázatot adtak be, ebből a 11 döntősre több mint 7000 szavazat érkezett a közönségtől.

A nyertes Deseda-tó körüli kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg 2022 Év Kerékpárútja címet a Győr–Pannonhalma és a Barcs–Drávatamási közötti kerékpárutak előtt.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4. éjfélig, a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, tavaly pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.

A Kaposvár melletti Deseda-tó kedvelt üdülő- és pihenőhely. A nyertes szakasz a város központjából indul, 4 kilométer tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés további 15 kilométer, több pihenőhely is szegélyezi. A Deseda-kilátóból Somogyország dimbes-dombos tájait lehet megfigyelni. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglehet látogatni, ahova egy fahíd vezet át.

A központ szerint Kaposvár idén tényleg a biciklizés fővárosa lesz, hiszen vasárnap innen indul a Giro d’Italia kerékpárverseny harmadik szakasza.