A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA SOMOGYBAN IS 

Május 11-ét 2015 óta, azaz kilenc éve tartjuk számon a közlekedési kultúra napjaként. Ezt a napot választották a baleset-megelőzési szakemberek annak mementójául, hogy a közúti közlekedés minden résztvevője megértse és megszívlelje, hogy az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet mi magunk, a közlekedők tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve, toleranciát és empátiát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

A közlekedési kultúra napját megelőző pénteken a somogyi rendőrök a közlekedéstudományi egyesület tagjaival, a közútkezelő, valamint a kormányhivatal munkatársaival közösen szerveztek figyelemfelhívó programokat a kaposvári Deseda-tó partján.

A rendezvény keretein belül BikeSafe regisztráció, KRESZ-teszt, és játékos feladványok várták az érdeklődőket, melyekkel apró ajándékokat is nyerni lehetett.

A régóta sikeres BikeSafe vagyonvédelmi program célja, hogy az állampolgárok számára lehetőséget biztosítson értékeinek megóvására. A regisztrációkor a kerékpárról a fotókkal együtt minden információ egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerül. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válik a kerékpár és így nagyobb valószínűséggel visszakerülhet jogos tulajdonosához. A kétkerekűeket egy BIKESAFE Regisztrált kerékpár feliratú matricával látják el.

A biciklik azonban csak akkor vannak biztonságban, ha a tulajdonosok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tolvajok ne tudják azokat megszerezni!

A rendőrség a témával kapcsolatban az alábbi tanácsokra hívja fel a figyelmet:

  • Kerékpárját mindig zárja le, még akkor is, ha csak „egy pillanatra” ugrik be valahova! Ehhez használjon a bringához ár/érték arányban passzoló zárakat. Már létezik riasztóval ellátott kerékpárzár is, mely az illetéktelen nyitásra, mozgatásra hangjelzést ad. 
  • Inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
  • A rögzítés, lekötés lehetőleg egy stabil tárgyhoz történjen (fa, lámpaoszlop, kerékpártároló, gázcső, stb.), továbbá a vázat és a hátsó kereket egyszerre rögzítse!
  • Amennyiben több kerékpárt lakatolnak össze, azok ne egy irányba álljanak!
  • Válasszon forgalmas, jól kivilágított, esetleg közterületi kamerákkal is védett helyet!
  • Ne hagyjon a kerékpáron könnyen leszerelhető felszerelést! (telefon, gps, kulacs, pumpa, szerszámok, lámpák)
  • Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlan kerékpárt felügyelet nélkül, és nappal is zárja a kertkaput! Éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
  • Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon.