A nagyobb méretű járművek holtterére figyelmeztető programot indít a BKK

Élénk, sárga színű, a nagyobb méretű járművek holtterére figyelmeztető matricákat helyez ki májustól autóbuszok és trolik hátuljára és oldalára a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – közölte a társaság szombaton az MTI-vel.

A május 11-i közlekedési kultúra napjához kapcsolódóan elinduló intézkedés a tavaly elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiával összhangban történik – mutattak rá.

A matricákon Vigyázz, holttér! felirat olvasható magyarul és angolul, illetve fekete ábra jelzi az autóbusz körüli holtteret. Ezeken túl mintegy 120 autóbusz hátulján is megjelennek holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok.

A francia és brit jógyakorlatokat is követő kezdeményezés célja, hogy felhívja a járművezetők, a kerékpárral, rollerrel vagy gyalog közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre – írták.

A járművek hátulján elhelyezett matrica menetközben, míg az oldalmatrica a busz mellett piros lámpánál várakozók számára hasznos, hiszen utal arra, hogy a vezetőfülke mellett állva holttérben van a közlekedő, így a busz- vagy troli sofőrje nem láthatja – részletezték.

A közleményben írtak szerint a program részeként a BKK szemléletformáló oktatást biztosít a buszok és trolibuszok vezetőinek, továbbá egy edukációs videót is készítenek, amely a társaság honlapján és közösségi oldalain lesz elérhető.

Ismertették továbbá, hogy idén is folytatódik a Sulizóna-program, hogy az iskolák környékén is javuljon a már önállóan közlekedő gyermekek biztonsága és biztonságérzete.

Jelezték: a program hosszútávú célja, hogy minél többen menjenek szívesen iskolába gyalog vagy kerékpárral, ezzel is csökkentve az autós forgalmat.

Jelenleg 3 fővárosi iskola bevonásával zajlik a program, azonban várják további intézmények jelentkezését. Az iskolák a kerületi önkormányzat felé jelezhetik csatlakozási szándékukat – tették hozzá.

A Sulizóna-program részleteivel május 11-én, szombaton személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők a Hősök terén, a Tour de Hongrie-n – jegyezte meg közleményében a BKK.