A nap, amikor az ellenőrök nem büntettek a BKK járatain

Különleges nap volt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain: a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából az ellenőrök nem szabtak ki pótdíjat az utasokra, hanem ajándékokkal kedveskedtek nekik.

Kedd reggel a 2-es metrón az utasok meglepetésére a BKK karszalagos munkatársai bejelentették, hogy ez a nap kivételes lesz, mivel a cég döntése értelmében nem történik pótdíjazás. Az utasok helyette kis szuveníreket, lila logós matricákat és kitűzőket kaptak ajándékba.

A BKK a bliccelés elleni kampány részeként tartotta meg ezt az akciót, melynek célja, hogy a jegy nélkül utazók kedvezőbb tapasztalatokat szerezzenek, és ezáltal ösztönözzék őket a jegyváltásra. Kovács Bendegúz, a BKK szakszóvivője szerint a kezdeményezés célja az is volt, hogy csökkentsék az ellenőrökkel szembeni ellenszenvet.

Az akció során az ellenőrök több esetben is megmutatták az emberségesebb arcukat. Egy állapotos nő, aki bevallotta, hogy nem tudott jegyet venni a Keleti pályaudvaron, nem kapott pótdíjat, csak egy kitűzőt, és az ellenőr megnyugtatta, hogy ne aggódjon, de figyelmeztette, hogy a jövőben mindig legyen nála érvényes jegy vagy bérlet.

A nap folyamán az ellenőrök csak három esetben engedtek el büntetést, például egy diáklánynak hiányzott az érvényes matricája a diákigazolványáról, és egy másik utasnak Pest vármegye 24 órás jegye volt, ami nem érvényes Budapest belterületén.

A BKK adatai szerint naponta átlagosan 600-700 pótdíjazás történik, és a budapesti utasok 91 százaléka mindig érvényes jeggyel vagy bérlettel utazik. A bliccelők gyakran gyakorlati kifogásokra hivatkoznak, mint például sietős helyzet vagy nem működő automata.

A helyszíni bírság jelenleg 12 ezer forint, de ha az utas a következő két munkanapon bemutat egy megváltott bérletet, akkor a bírság 6 ezer forintra csökken. A 3. naptól az összeg 25 ezer forintra emelkedik, és ha nem fizetik be, akkor 50 ezer forintos felszólítócsekk érkezik a postaládába.

Kovács Bendegúz szerint a legmagasabb összegű tavalyi pótdíjbefizetés több mint 2 millió forint volt, ami több rendbeli bliccelésből, kamatokból és perköltségből gyűlt össze. A havi felnőtt bérlet ára 8950 forint, ami naponta 290 forintra jön ki, így nem éri meg kockáztatni a bliccelést.

A BKK szóvivője szerint, ha az akciónap előre kiszivárgott volna, valószínűleg kevesebben vásároltak volna jegyet. Az osztrákokkal ellentétben, akik a tömegközlekedést fizetős szolgáltatásként kezelik, a budapesti utasok közül még mindig 9 százalék bliccel. A BKK reméli, hogy a szemléletformálás segítségével ez az arány csökken majd. A keddi akciónapon megemelt létszámmal dolgoztak az ellenőrök, de a bliccelőkre azonban nem szabtak ki pótdíjat, akkor sem, ha semmilyen utazásra jogosító iratot nem tudtak felmutatni.