A Szent Borbála híd lett az év hídja

2024. május 11-ére immár tizedik alkalommal szervezték meg a Közlekedési Kultúra Napját.

Amint azt a Nógrád Vármegyei Hírportál megfogalmazta, a programsorozat nyitórendezvényén a Közlekedési kultúránk értékei nevű pályázat elismeréseit is kiosztották. Az Év Hídja-díj jelöltjei ebben az évben a magyarországi Ipoly-hidak voltak, az elismerésre pedig hat Nógrád vármegyei hidat is jelöltek:

Az Év Hídja-díjat a Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata közösen alapította, amelynek célja, hogy május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján a hidakra is ráirányítsa a figyelmet. Az Év Hídja-díj jelöltjei ebben az évben a magyarországi Ipoly-hidak voltak. A kiválasztott hidakat 1-től 5-ig lehetett osztályozni, majd összesítették a pontokat. Az elismerést a legtöbb pontot elért híd kapta.”

A szavazás eredményhirdetését pénteken tartották meg a Közlekedési Kultúra Napjának nyitórendezvényén a Művészetek Palotájában. Az Év Hídjának a Drégelypalánkot Ipolyhídvéggel összekötő Szent Borbála hidat választották. Az elismerést a létesítmény fenntartója, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának képviseletében Lehel Zoltán igazgató vette át.

2024-ben az Év közlekedési kiadványa pályázaton az 1. díjat az Újjászülető Ipoly-hidak című könyv kapta.

A Szent Borbála híd már a negyvenedik határátkelési pont a két ország határán, tizennégy év alatt tizennyolc új határátkelési pontot sikerült átadni, és a 2014-ben tervezett összes Ipoly-hidat megépítették.