Az Év kerékpárútja a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be

Az Év kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely vonzó célpont a turisták számára, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta közlekedni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregi kör kerékpárút lett az Év kerékpárútja.

A Beregi kör nevű kerékpárút lett az Év kerékpárútja az idén, a Felső-Tisza vidékén futó, 50 kilométer hosszú bicikliútra a több mint 11 ezer szavazatból 1743 érkezett – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság.

A kerékpáros túraútvonal a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be a Tisza felső folyásának környezetével együtt.

Az idei pályázatra több tucat jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 19-24. között. A döntősökre több mint 11 ezer szavazat érkezett.

Az Év kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely vonzó célpont a turisták számára, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta közlekedni.

A pályázatot a Közlekedési kultúra napja rendezvénysorozat alkalmából a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.