Az idén különös jelentőséggel bírt a Közlekedési Kultúra Napja

A gyakran tragédiával végződő balesetek miatt még az eddigieknél kiemelt fontossággal bír az idei évforduló. Városunkban több rendezvény hívja fel sikeresen a figyelmet a közlekedés optimalizálására, és szerencsére bajai fiatalság is egyre naprakészebb az aktualitásokról. A közlekedési kultúra létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Ennek felismerése vezetett oda, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és társszervezetei a civilekkel karöltve 2015. május 11-én kezdeményezték „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” című esemény megtartását., melyet azóta minden évben megtartanak.

A KORMÁNY  A KÖZÚTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉVEL ÉS SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONAL EMELÉSÉVEL SEGÍTI A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉST

Infrastruktúrafejlesztéssel és a szolgáltatási színvonal emelésével segítik a biztonságos közlekedést. A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra fejlesztésével, a szolgáltatási színvonal emelésével segíti a biztonságos közlekedést – hangsúlyozta Mosóczi László, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán a Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényén, Budapesten.

Az ITM államtitkára elmondta, Magyarországon a rendszerváltás idején még évente több mint 2400-an haltak meg a hazai utakon. Ez a mutató kevesebb mint a negyedére csökkent, a halálos áldozatok száma tartósan évi 600 körül alakul.  Részben a járványhelyzet miatti korlátozások is hozzájárultak ahhoz, hogy  2020-ban félezernél kevesebben veszítették életüket közúti balesetben – tette hozzá.

A GYORSFORGALMI HÁLÓZAT TELJES HOSSZA 2010 ÓTA 700 KILOMÉTERREL NÖVEKEDETT

Mosóczi László kiemelte, hogy Magyarország az európai célokkal összhangban 2030-ra a felére csökkentené, 2050-re pedig nullához közelítené a közúti balesetben elhunytak számát.  Az államtitkár ismertette, hogy Magyarországon a gyorsforgalmi hálózat teljes hosszát 2010 óta 1300 kilométerről 2000 kilométer közelébe növelték, 2019 óta minden évben száz kilométernél több új autópályát és autóutat adtak át. A településeket átszelő főutak forgalmát elvezetve csökkentik a baleseti kockázatokat a városokban és a falvakban is. Hozzátette, hogy a hálózatbővítés mellett a meglévő utak műszaki állapotának javításáért is sokat tettek az elmúlt időszakban.

A MAGYAR FALU PROGRAM FORRÁSAINAK KÖSZÖNHETŐEN TAVALY TÖBB, MINT 1250 KILOMÉTERNYI SZAKASZT TETTEK RENDBE A KIVITELEZŐK

Az előző évtizedben a Magyar Közút beruházásaiban mintegy 6000 kilométeren újultak meg jellemzően alsóbbrendű utak. Nem kis részben a Magyar Falu Program forrásainak köszönhetően tavaly több mint 1250 kilométernyi szakaszt tettek rendbe a kivitelezők. Várakozások szerint ezt az évtizedes rekordot idén sikerülhet felülmúlni, 2022-ben 1500 kilométer hosszban terveznek beavatkozásokat – mondta az államtitkár.

Mosóczi László kitért arra, hogy folyamatosan gyarapodik a kiépített és kijelölt kerékpárutak hálózata is. Példaként említette, hogy megépítik az EuroVelo6 Duna-menti kerékpárút Rajka és Százhalombatta közötti szakaszát, a Budapest-Balaton összeköttetést, valamint teljes hosszban korszerűsítik a balatoni bringakört.

A CÉL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI KÍNÁLAT ERŐSÍTÉSE A KÖZUTAK TEHERMENTESÍTÉSE ÉRDEKÉBEN

A közutak tehermentesítését, és ezzel a közlekedésbiztonsági helyzet javítását szolgálja a közösségi közlekedési kínálat versenyképességének erősítése is – jelentette ki az államtitkár. Az infrastruktúra és szolgáltatások egyre magasabb minősége fontos összetevője a biztonságos közlekedésnek, de általában tíz közúti balesetből kilencet emberi mulasztás okoz. Az idei év különösen lesújtóan kezdődött a vasúti átjárós balesetek szempontjából – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Fónagy János, a Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozatot koordináló Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) elnöke a megnyitó rendezvényen a közlekedési kultúra fejlesztésének fontosságát, az ehhez szükséges szemléletváltás jelentőségét emelte ki. Az először 7 évvel ezelőtt meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozathoz egyre többen csatlakoznak, az idén már 85 szervezet több mint 160 programot hirdetett meg, a célzott programokkal valamennyi korosztályt el kívánják érni – mondta.

A WHO GLOBÁLIS HELYZETJELENTÉSEKET KÉSZÍT A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS BIZTONSÁGÁRÓL

Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi irodájának vezetője arról beszélt, hogy közlekedési balesetekben a világon évente 1,3 millióan halnak meg, és mintegy 50 millióan sérülnek meg. A közlekedési balesetben sérültek ellátása az egészségügy számára egyre több feladatot jelent. A világszervezet rendszeresen elkészíti globális helyzetjelentését a közúti közlekedés biztonságáról, amelynek megállapításait a későbbi tervekben figyelembe szoktak venni.

Sebastian Belz, az Európai Közlekedéstudományi Platform főtitkára méltatta az egyik legnagyobb és legaktívabb tagjuk, a Közlekedéstudományi Egyesület tevékenységét, amelyet a közlekedési kultúra fejlesztéséért tesz.

Kunvári Krisztián
Forrás: MTI