Dobócsillaggal vasutasok ellen

2023-ban 78 esetben szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók.

A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthat – emlékeztet a MÁV Zrt.

A május 11-i közlekedési kultúra napja alkalmából a társaság megerősítette, hogy elítéli a munkatársai ellen elkövetett erőszak minden formáját. Minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesznek, fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, valamint a rendőrségnek köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket – hangsúlyozzák. A MÁV-START 169 testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára. Mint írják, legtöbbször a menetjegy nélkül vagy nem megfelelő jeggyel utazók jegyellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, bántalmazó, garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja.

Bár az elmúlt pár évben csökkent a társaságnál dolgozó közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, de 2023-ban közel 40 százalékkal több ilyen eset történt, mint előtte. Tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. Idén, az első negyedévében már 24 eset történt. 

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték, megdobálták, vagy sörrel öntötték le a jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót. A MÁV arról is beszámolt, hogy egy rendszeresen agresszív csoport tagjai – Pest megyében – dobócsillaggal támadtak a munkatársaikra.

A Volánbusznál havonta többször történik fizikai támadás a munkavállalók ellen, a szóbeli atrocitás pedig mindennapos. Az elmúlt közel egy évben 109 esetben kényszerültek az autóbusz-vezetők rendőri segítséget kérni, 33 eset fajult a tettlegességig. Egy esetben egy dolgozójukat többszörös orrcsonttöréssel, kilazult fogakkal zúzódásokkal kellett kórházba vinni. Egy másik autóbuszvezetőt fej-, borda- és bokasérülések, súlyos zúzódások miatt volt szükséges ellátni.