Egri diákok oktatták a közlekedési kultúrát az autósoknak – fotók és videó

Ma van a közlekedési kultúra napja; idén a gyalogosok védelme, a gázolások elkerülése a központi. Egerben a Gárdonyis diákok vettek részt az akcióban.

A Közlekedési kultúra napján a diákok és rendőrök közösen hívták fel a figyelmet a balesetek megelőzésére – tájékoztatott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Szerdán, a reggeli órákban az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium diákjai örömmel csatlakoztak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési eseményéhez. A tanulók élő sorfalként, az „ÓVD A GYALOGOST!” feliratú pólókat viselve, az iskolájukhoz közeli gyalogos-átkelőhelyen hívták fel a figyelmet a gyalogos balesetek megelőzésére.

A flashmob helyszínén két motoros járőr is segítette a gyalogosok biztonságos átkelését. Továbbá kiemelt figyelmet fordítanak megyénk rendőrei a jogsértések kiszűrésére is.

A közlemény szerint május 11-én a közlekedőket és a közlekedésben dolgozó szakembereket ünneplik, valamint arra hívják fel a közlekedőket, tartsák tiszteletben egymást. A kampányt idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a Közlekedéstudományi Egyesület koordinálásával, a programhoz 84 szervezet csatlakozik, mások mellett a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, az Országos Mentőszolgálat és a Mahart PassNave Személyhajózási Kft.

Idén a gyalogoshalálozások elkerülése a központi téma. A lakott területen belül zebrán elütött gyalogosok aránya az elmúlt öt évben 41 százalékról 44 százalékra nőtt. Tízezernél több embert ütöttek el Magyarország közútjain, 4335 esetben pedig kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történt a gázolás – olvasható a közleményben.

Idén is lehetett szavazni mások mellett az év kerékpárútjára, körforgalmára és hídjára. Ezúttal száznál is több rendezvény közül választhatnak az érdeklődők, a Müpában például szakmai konferenciával készülnek a szervezők, majd este a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertezik. A részletes program a http://www.akozlekedesikulturanapja.hu/ oldalon található.