Egy kis jelvénynézegetéssel kezdődött

Tíz éve ünneplik Magyarországon a közlekedési kultúra napját, méghozzá május 11-én. A szervező, az idén 75 éves Közlekedéstudományi Egyesület, melynek elnöke Fónagy János exminiszter, társelnöke pedig az esemény ötletgazdája, Bíró József.

A Tolna vármegyei területi szervezet elnöke Tóth László. A tagság minden évben a bogyiszlói jelvénymúzeumban tart megemlékezést. A kapcsolat úgy jött létre, hogy egy alkalommal ellátogattak megnézni a kiállítást – különös tekintettel a közlekedéssel kapcsolatos jelvényekre –, és annyira megtetszett nekik a hely, hogy visszajáró vendégekké váltak.

Most szombaton is összejöttek jónéhányan a vármegyei szervezet tagjai közül a Király József által alapított és működtetett jelvénymúzeumban. Az elnök beszámolt az egy nappal korábban rendezett fővárosi ünnepségen történtekről. Egyebek mellett díjátadásokra is sor került, az év hídja, az év körforgalma, az év kerékpárútja stb. pályázati kiírások nyerteseinek. (A paksi híd még nincs átadva, ezért nem nevezhették be.)

A mintegy 6500 fős tagsággal kiadványai segítségével is tartja a kapcsolatot az országos egyesület. A helyi szervezet mintegy 150 tagot számlál. Saját programokat is szerveznek, például tavaly szakmai kirándulást szerveztek az épülő hídhoz.

Az elnök azt mondja: – Mindenki közlekedik, földön, vízen, levegőben, ezért fontos a közlekedési kultúrával foglalkozni. Egyrészt, legyünk szabálykövetők, másrészt, törekedjünk a biztonságra. Például a láthatóságra. Sok baleset megelőzhető, ha a kerékpárosok és az utak mentén sportolók, futók is odafigyelnek erre.