Elkészült az ország legnagyobb közlekedési parkja

– A Városliget kicsiben az, ami nagyban egész Budapest lehetne – írta a közösségi oldalán megosztott új bejegyzésében Lázár János építési és közlekedési miniszter.

– A mai napon átadott KRESZ-park pedig kicsiben az, amilyenné nagyban a magyar közlekedési rendszert szeretnénk tenni. Összetett, de rendezett. Modern, de hagyományokra építő. Sok embert kiszolgáló, mégis biztonságos – jegyezte meg a politikus.

Amint lapunk korábban megírta, a KRESZ-park fejlesztésének köszönhetően mintegy 25 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, ahol elültettek 39 lombos fát, több mint 5600 cserjét és több mint húszezer évelőt is. A parkrész továbbra is KRESZ-oktatópark marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol új, korszerű és biztonságos játékelemek, kisvonat, helikopter, repülő, irányítótorony várja a gyermekeket.

– Az elmúlt tíz évben Magyarország kormánya hajtotta végre a legnagyobb zöldfelület-rekonstrukciót a fővárosban, a kormány egyedül több zöldfelületet hozott létre Budapesten, mint a főváros és az összes kerületi önkormányzat együttvéve – hangsúlyozta Lázár János a KRESZ-park átadó ünnepségén.

A beruházás 1,2 milliárd forintból valósult meg.

– A kormány Budapesten azt tapasztalja, hogy a fővárosnak ma olyan vezetése van, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy a város jövőjét a tagadásra, a nihilizmusra építse – fogalmazott a tárcavezető, és hozzátette: a magyarok ezzel szemben abban érdekeltek, hogy olyan városvezetése legyen Budapestnek, amely a cselekvőképességre és a lehetőségek megragadására építi a város jövőjét.

– A Liget-projekt az elmúlt tíz esztendőben a magyar kormány szíve csücske – hangoztatta Lázár János, és kiemelte: a kormány nem ellenséges, hanem pozitívan elfogult Budapesttel, amely nemcsak a budapestiek városa és nemcsak Közép-Európa királynője, hanem a nemzet fővárosa is. – Ezért mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy Budapest erős, jól lakható és mindenki számára vonzó legyen – fogalmazott a miniszter.

Megemlítette azt is, hogy

a közeljövőben a KRESZ felülvizsgálata várható,

emiatt idén társadalmi egyeztetés kezdődött mintegy negyven társadalmi szervezet részvételével.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az átadón a Városligetet történelmi hagyományainak köszönhetően Európa egyik legvonzóbb és legizgalmasabb közparkjaként méltatta. Célként jelölte meg, hogy az évtized végére a Városliget Európa legvonzóbb és legkomplexebb kulturális parkja legyen. – Ehhez még az új Magyar Nemzeti Galéria épülete hiányzik a területről – fűzte hozzá.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a háromhektáros KRESZ-park felújítása során jelentős zöldfelületi fejlesztés és kiemelkedő mértékű játékfejlesztés is történt, aminek köszönhetően

Magyarország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési témájú családi játszótere jött létre.

Több mint negyven fát és több ezer cserjét ültettek el a helyszínen. A KRESZ-szabályok megtanulásához pedig elengedhetetlen segítséget adó játszópark jött létre, ahol a közlekedési eszközök kicsinyített formában lelhetők fel.

A nagyközönség szombaton, a közlekedési kultúra napján veheti birtokba a Városligetben létrejött fejlesztést.