FONTOS KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOKAT BEMUTATÓ RAJZOK

A Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság kihirdette az „Így közlekedtek ti” című rajzpályázat eredményét. A közel kétezer szemléletes alkotás készítői között három kategóriában tizenöt díj talált gazdára.

Május 11-e a közlekedési kultúra napja. Ebből az alkalomból a Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság ünnepséget tartott és kihirdette a 2024. évi „Így közlekedtek ti” című rajzpályázat eredményét. A kiírás szerint óvodások és általános iskolások küldhettek be olyan alkotásokat, amelyeken a közlekedési szabályok betartásának fontosságát szemléltetik.

Békés vármegyében 117 óvodából és iskolából összesen 1822 rajz érkezett, a zsűri 2024. április 4-én értékelte a munkákat. A művek közül Flóra Virág grafikusművész, Imre György fotós, rajztanár és Csépai Ingrid r. alezredes, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának alosztályvezetője választotta ki azokat a munkákat, amelyek a legszebben, legszemléletesebben mutatják be a pályázat üzenetét.

Az eredményhirdetésen Hudák Pál r. ezredes, a Békés Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság elnöke elmondta, hogy évtizedekre visszamenőleg ugyan jelentősen csökkent Békésben a személyi sérüléssel járó balesetek és a közúti tragédiák száma, de a szabályok betartásával lehet tenni azért, hogy még jobb legyen a helyzet. A cél az lenne, hogy senki se sérüljön meg, haljon meg az utakon. Hangsúlyozta, hogy a gyermekeknek minél korábban meg kell tanítani a kerékpáros és gyalogosközlekedés szabályait. Ha pedig utasként autóba, kerékpárra ültetjük őket, akkor a felnőtteknek kell odafigyelniük a biztonságukra. Minél többet hallanak a gyermekek a közlekedésről, annál inkább tisztában legyenek a veszélyforrásokkal és a passzív biztonsági eszközök, a biztonsági öv és a fejvédők használatának fontosságával. Az ezredes megköszönte a szülőknek és a pedagógusoknak azt, hogy foglalkoznak a szabályos közlekedésre neveléssel és jó példát mutatnak.

Minden korcsoportban öt díj talált gazdára. Három helyezettet a zsűri választott ki, két közönségdíjasra pedig a Facebookon lehetett szavazni. Egy diák, Gurzó Hanna Sára rajza a zsűri és a közönség elismerését is kivívta, így tizennégyen kaptak ajándékot. Az óvodás korcsoportban első helyezett lett a Sarkadi Vasút utcai Tagóvoda növendéke, Farkas Viktória Mercédesz, aki „A rendőrnő irányítja a forgalmat” címmel készített rajzával nevezett be a pályázatra. A másodiknak járó díjat a Gyomaendrődi Kistérségi Óvodába Százszorszép Óvodájába járó Nyuzó Benett János érdemelte ki „Mindenki boldog, ha szabályosan közlekedünk” című munkájával. Harmadik helyezett lett Lustyik Gábor, aki a Szarvasi Gál Ferenc Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvodájába készül az iskolára, és „Biciklizni jó” címmel készített egy remek alkotást. A korcsoport közönségdíjait Orovecz Boglárka (Orosházi Ötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda) és Nagy Emma (Szeghalmi Tündérkert Óvoda) vehette át.

Az általános iskola alsó tagozatos kategóriában Gurzó Hanna Sára (Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola) „Biztonságos felszerelés, biztonságos közlekedés” című rajzát ítélte a legjobbnak a zsűri. A másodiknak járó elismerést Borbola Viola Nóra (Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási nyelvű Általános Iskola) vehette át, aki azt a címet adta az alkotásának, hogy „Ne legyél észrevétlen”. Harmadik lett Kovács Dorina a Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója „A havas, csúszós úton a rendőrbácsi vigyáz ránk” című rajzával. Az általános iskolások között közönségdíjas lett Demecs Luca (Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és Gurzó Hanna Sára (Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola), akik oklevelet és ajándékot kaptak.

A felső tagozatosok között Török Dóra, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákja szerezte meg az első díjat  „A nagyvárosban is csak a zebrán keresztül közlekedünk” című, fontos üzenetet hordozó munkájával. Második lett Ceglédi Zalán (Orosházi Ötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda) „A rendőrség tesz a biztonságunkért” című rajzával, míg harmadik helyezettként kapott díjat Kubovics Izolda (Békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola) az „Ügyelj a szabályokra” című alkotás készítője. A felső tagozatosok között a közönségdíjasok Palotai Evelein Piroska (Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és Janó Anita lettek (Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola).

Gratulálunk a helyezetteknek és minden gyermeknek, hiszen valamennyien nagyon szép és fontos üzeneteket hordozó rajzokat küldtek be a pályázatra.

Forrás: police.hu