Fontos üzenetek hangzottak el a Közlekedési Kultúra Napján, Békéscsabán

A Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület 2022. május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján sajtótájékoztatót tartott a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

Az eseményen Tóth László r. alezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője beszélt arról, mit jelent a közlekedési kultúra. Hangsúlyozta, hogy ennek a fogalomnak a szabályok betartása mellett még több vetülete, értelme van. Miközben közlekedünk, döntéseket kell hoznunk, és miközben döntéseket hozunk, stresszhelyzetekbe kerülünk, konfliktusok részeseivé válunk. Nagy kérdés, hogy ezeket a stresszhelyzeteket, konfliktusokat ki hogyan kezeli, hogyan reagálja le?

Sajnos vannak olyanok, akik úgy, hogy annak súlyos következménye lesz, baleset történik. Egy-egy manőver sokszor a közlekedő aktuális lelki állapotát tükrözi, feszültségének, szorongásának, gondjainak a megnyilvánulása. Egy gyorshajtás lehet a felfokozott életritmus része, egy elsőbbségadás elmulasztása pedig történhet azért is, mert az illető figyelmetlen, a napi gondjai foglalják le a gondolatait. Egy rosszul felmért, kikényszerített előzés lehet annak a vágynak a kifejeződése, hogy győzzünk valami felett, ha kell, minden áron. Akik pedig szabályosan közlekedőként tanúivá, részeseivé, érintettjeivé válnak egy ilyen szabálytalanságnak, feszültséggel teli szituációnak, gyakran azt hiszik, hogy ez ellenük irányult és megpróbálják megtorolni, megbüntetni a szabálytalan közlekedőt. Felveszik azt a kesztyűt, ami lehet, hogy valójában nem is létezik, hiszen a másik ember nem is ismeri őket, nem ellenük irányult a szabálytalansága. Ez a megtorlás, büntetés pedig mindenki számára veszélyes.

Olyan kiszámíthatatlan forgalmi helyzet alakulhat ki, amit már a szabálytalan és büntető közlekedő sem tud irányítani, sőt, vétlenek is belekerülhetnek ebbe a veszélyes helyzetbe. Éppen ezért Tóth László r. alezredes a Közlekedési Kultúra Napján azt kérte a közlekedőktől, hogy gondolják át: megéri-e felvenni a kesztyűt? Kiemelte, hogy a szabályok betartása mellett rendkívül fontos, hogy a járművezetők tanulják meg kezelni a forgalomban való részvétellel járó stresszhelyzeteket, konfliktusokat, a döntéshozatal terhét. Vigyázzanak magukra, utasaikra és legyenek tekintettel közlekedő partnereikre is, hiszen mindenkit hazavárnak. Mindenki szeretne épségben hazaérni. Tegyünk érte, hogy ez így is legyen