Hol vezet az Év Kerékpárútja? Mutasd meg nekünk!

Idén is keressük Magyarország kedvenc kerékpárútját

A pályázatra március 11-25. között küldheted be ezen a linken kedvenc kerékpárút-szakaszodat. Fontos, hogy megszakítás nélkül végig lehessen rajta tekerni. Sokat számít, ha az útvonal mentén izgalmas látnivalók vannak, vagy ha szép tájon fut keresztül.

A pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub hirdeti meg. A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként kiírt pályázat célja, hogy minél többen válasszák a kerékpározást mint mozgásformát, legyen az munkába járás vagy hétvégi kikapcsolódás. A bringás turizmus egyre népszerűbb, hazánk egyre több csodás pontját lehet két keréken bejárni. Tavaly 250 km új kerékpárút épült, ami rekordnak számít. Ezek létrehozása és karbantartása rengeteg energiát igényel. A kerékpárutak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokat biztonságosan használjuk, a KRESZ szabályait betartva, a közlekedés minden résztvevőjét figyelembe véve.

A beküldött pályázatokat szakmai zsűri értékeli, és választja ki a 11 legjobb útvonalat. Hogy melyik kerékpárút kapja az Év Kerékpárútja címet, azt a nagyközönség dönti el. A tizenegy döntős első helyezettjére az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehet majd szavazni április 22. és május 4. között.

Én is nevezek kerékpárutat!

A végeredményt az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján fogjuk kihirdetni. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is. A nyertes úton ezt követően táblát avatnak a szervezők, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.

A beküldők között a nyereményjáték szabályzatának megfelelően kisorsolunk egy 50.000 forint értékű Decathlon ajándékutalványt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felajánlásából, illetve egy Természet_Védelem_Itthon kötet, egy Tisza-tavi útikönyv és Aktívan Itthon kiadványcsomag az Aktív Magyarország felajánlásából.

A pályázat részletei itt olvashatók.

2021-ben a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő szakasz lett az Év Kerékpárútja. A négy hídból álló komplexum az egyik leglátványosabb kerékpáros fejlesztés. A kerékpárút nem véletlenül lett az ország kedvence, tavaly több mint 150 ezren tekertek át a Tisza-tó fölött.

2020-ban a Tatabányát Tatával összekötő, az Által-ér mentén kanyargó kerékpárút kapta az elismerést. A kiváló minőségű burkolaton, az autóforgalomtól távol vezető kerékpárút csodás tájon kanyarog itt, hiszen az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt.