Ismét megmutatja különleges, duplacsuklós járműveit a BKV

Május 11-én, a közlekedési kultúra napján folytatódik a BKV nyílt nap sorozata, ezúttal a 75 éves kelenföldi autóbuszgarázs nyitja meg kapuit a közlekedésbarátok előtt.

A BKV két különleges, duplacsuklós busza is várja a közösségi közlekedés rajongóit a főváros legrégebben működő autóbusz-telephelyének nyílt napján szombaton. Kelenföldön állomásozik ugyanis az az Ikarus 293-as duplacsuklós, amelynek egyetlen modelljét 1988-ban gyártotta le az Ikarus. Replikája két éve készült el a BKV-nál. A nem mindennapi jármű két Ikarus 280-as buszból született meg, a szerelők évekig dolgoztak rajta. A másik duplacsuklós egy Van Hool, játszóbuszként működve, már évek óta a kisgyermekek kedvence a BKV nyílt napjain.

A nosztalgiaflottából – egyebek között – az IK396-os MALÉV Ikarust, az IK405-öst vagy az IK415-öst nézhetik meg közelebbről a közlekedésbarátok. A Mávag TR5-össel utazni is lehet a telephelyen belül, az IK180-ason pedig egy kelenföldi garázstörténeti tárlat látható majd. Az érdeklődőket retró Ikarusok szállítják az Etele térről és a Móricz Zsigmond körtérről a telephelyre, a járatok 10:00 és 15:30 között fél óránként indulnak. Az Ikarusokkal visszafelé is lehet utazni, 10:20-tól – szintén fél óránként – indulnak a járatok a buszgarázstól.

A programokról érdemes aznap, a helyszínen is tájékozódni, mert azokban változás előfordulhat – írta a BKV.

A látogatók – előzetes időpontfoglalással – vezetett túrákon is részt vehetnek a szerelőcsarnokban, illetve szimulátorokon, sőt oktatóbuszokon is kipróbálhatják, hogy menne nekik az autóbusz-vezetés. Erre a két programra csütörtöktől lehet majd regisztrálni a társaság weboldalán. Az Autóklub jóvoltából lesz KRESZ-pálya is a legkisebbeknek, a nagyobbak pedig autóbusz makettekkel, vagy éppen eredeti kijelzőkkel, utastájékoztatókkal találkozhatnak, sőt BKV-s ajándéktárgyakat, relikviákat, viszonylatjelző táblákat is vásárolhatnak.

A BKV kelenföldi nyílt napjára menetrendszerinti járatokkal (7-es, 53-as busz, 49-es, 19-es villamos) is el lehet jutni. Figyelmeztetnek: érdemes a közösségi közlekedést igénybe venni, mert a buszgarázs körül a parkolás helyhiány miatt korlátozott.

A Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV közös szervezésében pedig kerekasztalbeszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a közlekedésbiztonságról – ezt élőben lehet majd követni az BKV Facebook-oldalán.