Járműkiállítással, hajtányozással és Bengálival jön pénteken a közlekedési kultúra napja

A közlekedési kultúrát ünneplik a május 10-ei pénteken Szegeden. Ennek keretében Szeged-Rókuson többek között hajtányozást és nosztalgiavillamosozást szervez a Szegedi Közlekedési Társaság és a MÁV Zrt. Területi Igazgatósága, valamint a Közlekedéstudományi Egyesület Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezete.

A programok idejére beveti Bengáli nosztalgiavillamosát az SZKT. A villamosok a régi 1-es vonalán, a Plaza és a Nagyállomás között fognak járni. Előbbiről 9:15 és 15:15 között, utóbbiról 9:36 és 15:36 között fognak indulni, óránként. A programok egyébként tervezetten pénteken délelőtt 10-kor kezdődnek és egészen 15 óráig tartanak.

Rókuson lesz vasúti „hajtányozás” az I. vágányon, kiállítják az SZKT felsővezeték-fenntartó járműveit, valamint a Magyar Közút útfenntartó gépeit is. A járműkiállítás a II. vágányon, az állomásépület mögött és az épület előtti parkolóban lesz látható. Ezen felül a Vasúttörténeti Alapítvány kiállítással mutatkozik be, de lesz gyereksarok is a megyei rendőr-főkapitányság és a MÁV jóboltából.

Előadások is lesznek 10 és 12 óra között, a rókusi vasútállomás várótermében. Előad többek között

  • Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, aki a városi közlekedési hálózat, szolgáltatás fejlesztéséről fog beszélni.
  • Németh Zoltán Ádám az SZKT-tól, ő a közösségi közlekedés fejlesztéséről, jövőjéről, jelentőségéről ad majd elő.
  • Szandáné Dudás Katalin, a CSCSVMRFK Balesetmegelőzési Bizottság részéről a biztonságos közlekedésről ejt majd pár szót.
  • A MÁV Vasútbiztonsági Osztály részéről a vasúti közlekedés jellegzetességeiről, a biztonság növelési lehetőségeiről lesz szó.

Országosan egyébként május 11. a közlekedési kultúra napja. Országszerte számos érdekes programot hirdettek, melyeket a Közlekedési Kultúra Napja oldalán lehet böngészni.