Keresik a legveszélyesebb gyalogátkelőt, salgótarjáni zebrára is lehet szavazni

A Generali idén a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) együttműködve indít közönségszavazást. A lakosság két héten át szavazhat az általuk legveszélyesebbnek gondolt, iskola közelében elhelyezett gyalogátkelőhelyre 19 városból, ezzel támogatva a gyermekek biztonságát – hívta fel a figyelmet a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Mint kiemelték, a versenyben egy salgótarjáni gyalogátkelőhelyre is lehet szavazni. A tét nagy, hiszen a nyertes helyszínen az átkelőt okoszebrává alakítják. Ahogy az a cég honlapján is olvasható, a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával az elmúlt években több mint 60 okoszebra került kialakításra országszerte.

A SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével felhívja a figyelmet a zebrára lépő járókelőre. Az okoszebra célja tehát az, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe – fejtették ki.

Az alapítvány az OBB adatai alapján állította össze a veszélyes gyalogátkelőhelyeket tartalmazó listát, idén pedig egy olyan átkelőt alakítanak át okoszebrává, mely iskola közelében található. A 19 átkelő között a Karancs Szálló melletti zebra is szerepel, így a közönség erre is voksolhat.

Szavazni május 27-én 12 óráig lehet ezen az oldalon. A nyertes városban a nyár folyamán, várhatóan még az új tanév kezdete előtt kialakítják az okoszebrát.