Közlekedés Kultúra Napja

CÉL: Ne csak egy nap szóljon a biztonságos és kulturált közlekedésről

Biztonságosan közlekedni manapság egyre fontosabb, hiszen minden egyes nap százezrek indulnak útnak országszerte. Különböző közlekedési eszközöket használunk, hogy eljussunk a munkahelyünkre, iskolába, vagy éppen egy kellemes kikapcsolódásra. Az utazás egyre jelentősebb része a mindennapi életünknek, ezért tudatosan kell foglalkoznunk ezzel a kérdéskörrel.

Az első és legfontosabb szempont az, hogy mindenki biztonságban érezze magát közlekedés során, függetlenül attól, hogy autóban, biciklin, vagy akár villamoson utazik. Ehhez elengedhetetlen a forgalmi szabályok betartása és az óvatosság. Ne csak magunkra, hanem másokra is legyünk figyelemmel. Türelmesen, kellő önmérséklettel és a szabályokat betartva közlekedjünk.

Gyalogosként, kerékpárosként vagy járművezetőként mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy ne történjen semmiféle kellemetlenség.

Gyalogosként ne lépjünk hirtelen az úttestre, kerüljük az álló járművek mögüli úttestre lépést, válasszuk a gyalogátkelőhelyet!

Kerékpárral kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon, ahol ilyen nincs a leállósávon vagy az útpadkán, végső esetben az úttesten közlekedj!

Ne felejtsük el viselni a megfelelő védőfelszereléseket és mindig ügyeljünk a körülöttünk lévőkre.

Gépjárművet vezetve vagy abban utasként tartózkodva, lakott területen kívül és belül egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, gyermekek esetében pedig a gyermekbiztonsági rendszer használata.

A járművek sebességét minden esetben az adott út-, időjárási, látási és forgalmi viszonyoknak megfelelően kell megválasztani!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy útkereszteződésben minden esetben tegyünk eleget esetleges elsőbbségadási kötelezettségünknek.

Kérjük fogadják meg tanácsainkat, hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság