Közlekedési kultúra napja Veszprém megyében és azon túl

Pintér József rendőr főtörzszászlós, baleseti helyszínelő Veszprémben autóbuszvezetőknek, Budapesten pedig egyetemi hallgatóknak tartott baleset-megelőzési előadást.

2015 óta minden május 11-én különböző baleset-megelőzési rendezvényekkel és pályázati kiírásokkal hívják fel a közlekedők figyelmét a rendőrség, illetve más szakmai, illetve civil szervezetek az úton lévők biztonságára. A kulturált közlekedés nem csak társadalmi, de a balesetek elkerülésének szempontjából is nagyon fontos része az életünknek. A rendőrség baleset-megelőzési szakemberei a közlekedés valamennyi részvevőjéhez igyekeznek eljuttatni ezt az üzenetet. Veszprémben autóbuszvezetőknek tartott szemléletformáló előadást Pintér József rendőr főtörzszászlós. A Veszprémi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője az Agóra Kulturális Központban megtartott előadásán a „BALESET” szó betűit alapul véve mutatta be a közlekedési balesetek legfőbb okait. Beszélt a biztonsági öv használatának fontosságáról, az alkoholfogyasztás veszélyéről, a linkség, tehát a felelőtlen viselkedés lehetséges következményeiről, az előzési szituációban, illetve a sebesség túllépése miatt bekövetkezett balesetekről, az elalvás és a menet közbeni telefonhasználat kockázatairól. Az előadó egyedi esetek bemutatásával engedett bepillantást a statisztikai adatok számadatai mögött megbúvó emberi tényezőkre. Az előadás hallgatói életképeket láthattak a baleseti helyszínelő munkájáról, a tragédiák vizsgálata során kialakuló sok esetben szívbemarkoló élethelyzetekről.

Az előadást 2022. május 11-én délután a fővárosban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Oktatási Központjában is bemutatta Pintér József címzetes rendőr főtörzszászlós a Közlekedési Kultúra – a kulturált közlekedésért című rendezvényen.