KRESZ-módosítás: a tervezet már tényleg készül, de csak jövőre látunk belőle valamit

KRESZ megújítását a kormányzat az Árpád-hídon 2023-ban történt halálos baleset óta ígéri. A tragédia után kezdte meg Lázár János építési és közlekedési miniszter a Belügyminisztériummal közösen a KRESZ felülvizsgálatát. Az elmúlt egy évben többször is hírt adtak a szakmai és civil szervezetekkel folytatott egyeztetésekről, de arról nem sokat lehetett tudni, hogy a „bonyolult és idejétmúlt” szabályrendszert miképpen alakítják át – mostanáig. Jövőre készülhet el a KRESZ-módosítás: a tervezet a gyalogosokat és kerékpárosokat jobban fogja védeni, ennyit árult el az illetékes államtitkár.

Mint korábban írtuk, a KRESZ módosítása az Árpád hídi gázolás óta került a figyelem középpontjába. Egy 26 éves kerékpáros halálát 3 egymással versengő, nagy teljesítményű, szabályokat be nem tartó autó közül egy Mercedes okozta.

KRESZ-módosítás: a tervezet készülőben

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára nemrégiben elmondta, a minisztérium megkezdte a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását. Az új KRESZ is születőben van.

Az új szabályrendszer szakmai, közigazgatási, tudományos és civil szervezetektől származó javaslatok bevonásával, a nemzetközi jogalkotói-, és a hazai bírósági gyakorlatra is figyelemmel készül, a következő szűk egy évben, 2025. március 31-ig.

„Olyan új közlekedési szabályrendszer készül, amelyben megjelennek a fenntarthatósági és az esélyegyenlőségi szempontok, nem utolsó sorban pedig képes reagálni a közlekedés változó műszaki és humán összetevőire” – összegzett az államtitkár.

Ideje volt a változtatásnak

Hogy a KRESZ módosításra szorul, az már korábban is felmerült. Lázár János korábban azt mondta, jelentősebb módosítások csak 2026-ra várhatók – emlékeztet a HVG. Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója viszont azt mondta, hogy a KRESZ módosítására vonatkozó egyeztetések már 2021-ben lezárultak.

Valami tényleg „születőben van”: 2024 áprilisában jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy felülvizsgálják a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet, és mind erre Lázár Jánosnak és tárcájának egy éve van.