Kultúrált közlekedést minden napra!

Ma van a Közlekedési Kultúra Napja. Bíró Józsefnek, a legnagyobb múltú tudományos civil szervezet, a 75 éves Közlekedéstudományi Egyesület társelnökének az ötlete nyomán az idén 10. alkalommal ünnepel a közlekedési szakma abban a reményben, hogy ezzel is segíti a közlekedési kultúra és a közlekedésbiztonság javításához.

Mert ami kultúrált, az biztonságos is.

Mint minden évben, a Közlekedési Kultúra Napján országszerte nyílt napokkal és különféle közlekedési témájú rendezvényekkel, versenyekkel, programokkal várják a szakma képviselői az érdeklődőket. Nemcsak ma, az elkövetkező napokban is, ezért érdemes tájékozódni a rendezvény hónlapján, awww.kkn.hu oldalon.

A nyitórendezvényen Nagy Bálint az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára elmondta: a szaktárca megkezdte a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását. Oly új szabályrendszer – ennek keretében egy új KRESZ – készül, amely egyszerre szolgálja majd a közlekedés legvédtelenebb szereplőinek a biztonságát, emellett megjelennek benne a fenntarthatóság és az esélyegyenlőség szempontjai, támogatja a közlekedés hivatásos szereplőinek a versenyképességet és alkalmas lesz arra, hogy képes legyen reagálni a közlekedés változó műszaki és más területeinek a változásaira is.

Széles körű szakmai-társadalmi egyeztetés keretében, szakmai, közigazgatási, tudományos és civil szervezetektől származó javaslatok felhasználásával, a nemzetközi jogalkotói-, és a hazai bírósági gyakorlatra is figyelemmel készül az új szabályrendszer, a következő szűk egy évben, 2025. március 31-ig. A

Bíró Józsefék 2015-ben szervezték az első kampányt tizenöt közlekedési partnerszervezettel. „Azóta folyamatosan nő a csatlakozó partnerek száma. Nem véletlen! Felmérések bizonyítják, hogy a magyar társadalomban a közlekedés, a közlekedésbiztonság kiemelten fontos kérdés. A család, a barátok, a munkahely után következik a fontossági sorban.

Ugyanakkor a Közlekedéstudományi Egyesület megbízásából készült legfrissebb felmérésből az is kitűnik, hogy bár baráti társaságban és a nyilvánosság előtt illik szidni a hazai közlekedést, sőt, már-már kötelező, a felmérések szerint mindössze a 18 év feletti népesség 5 százaléka tartja azt kifejezzen rossznak, miközben minden negyedik közlekedő számára a közlekedés kifejezetten kellemes élményt jelent.

A Közlekedési Kultúra Napja azonban nemcsak ünnep, figyelemfelhívás is. A szervezők szándéka szerint arra emlékeztet, hogy az úton mennyire egymásra vagyunk utalva.

Ezeket nem lehet elégszer elismételni!

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az Országos Polgárőr Szövetség, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet támogatásával a közelmúltban országjáró roadshow keretében tájékoztatta a polgárőröket, hogy helyben ők mit tehetnek a közlekedésbiztonság javításáért, miről ismerhetik fel a balesetveszélyes helyeket még az előtt, hogy balesetek történnének ott.

Idén azonban a már hagyományosnak tekinthető programok mellett megjelent egy dal is, a szerzője Feng Ya Ou, azaz Feng Ya Ou Ferenc. Kifejezetten erre az alkalomra írt dala várhatóan a Közlekedési Kultúra Napja himnusza lesz. Verselemzés helyett (nemcsak az ifjú polgárőröknek) javasoljuk meghallgatni. A Mond, ki akarsz lenni című dal innen is elérhető!

F.Gy.A.