Lázár János átadta a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Városliget történelmi hagyományainak köszönhetően Európa egyik legvonzóbb és legizgalmasabb közparkja – fogalmazott Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A kormány a park megújítása során azt folytatta, amit 100-150 éve az elődeink elkezdtek és nagyszerűen megvalósítottak – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Baán László célként jelölte meg, hogy az évtized végére a Városliget Európa legvonzóbb és legkomplexebb kulturális parkja legyen. Ehhez azonban még az új Magyar Nemzeti Galéria épülete hiányzik a területről – fűzte hozzá.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a Városligetet mind a kulturális, mind pedig a rekreációs területen a saját történelmi hagyományai mentén újítják meg. „Elsőként 2018-ban a Pavilon Kert készült el, ezt követték később az ifjúsági sportpályák, a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert vagy a több mint három milliárd látogatóval rendelkező Nagyjátszótér” – sorolta az elmúlt évek elkészült fejlesztéseit a vezérigazgató.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a három hektáros KRESZ-park felújítása során jelentős zöldfelületi fejlesztés és kiemelkedő mértékű játékfejlesztés is történt, melynek köszönhetően Magyarország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési témájú családi játszótere jött létre.

A vezérigazgató elmondta, hogy több mint negyven fát és több ezer cserjét ültettek el a helyszínen. A KRESZ-szabályok megtanulásához pedig elengedhetetlen segítséget adó játszópark jött létre, ahol a közlekedési eszközök kicsinyített formában lelhetők fel – tette hozzá.

A Városliget Zrt. által küldött írásos összegzés szerint a fejlesztésnek köszönhetően újabb három hektár zöldfelület újult meg a Városligetben. A munkálatok során új, korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket. A megújult KRESZ-parkban miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a gyerekeket, de felépült egy mini városrész is, ahol a látogatók interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeztek el a megújult parkrész különböző pontjain. Ilyen a kis játék benzinkút, elektromos jármű töltőállomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont.

A nagyközönség szombaton, a Közlekedési Kultúra Napján veheti birtokba a Városligetben létrejött fejlesztést.