Legyen az év minden napja a kulturált közlekedés napja!

A NiT Hungary új aktivitással vesz részt az idei rendezvénysorozaton.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése 2010-ben több mint 90 ország – köztük Magyarország – kiemelt támogatásával fogadta el az első világméretű közlekedésbiztonsági programot (Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020). A program 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés hangsúlyozása jegyében.

A közlekedési kultúra létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Ennek felismerése vezetett oda, hogy a közlekedési szaktárca és társszervezetei a civilekkel karöltve 2015. május 11-én kezdeményezték „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” évenkénti megtartását.

A május 11-ei Közlekedési Kultúra Napja alapvető küldetése a biztonságos és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra népszerűsítése.

Az idei mottó: „LEGYÜNK TÁRSAK A KÖZLEKEDÉSBEN, A KÖZLEKEDÉSÉRT, úton, vízen, sínen, levegőben!”

A Közlekedési Kultúra Napja 2022. évi programsorozatában számtalan közlekedésbiztonsági aktivitás hívja fel a figyelmet a közlekedési kultúra fontosságára az ország minden részében.

Az esemény ünnepélyes nyitórendezvényét hagyományosan a budapesti Művészetek Palotájában tartják. Az eseményt megnyitóját Dr. Fónagy János, a Közlekedéstudományi Egyesület elnöke tartja, az eseményt köszönti Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Haris Hajrulahovic, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője és Sebastian Belz, az Európai Közlekedéstudományi Platform főtitkára. Az országos rendezvényeket és aktivitásokat Bíró József, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozat elnöke, az Eseménykoordinációs Munkabizottság vezetője ismerteti. Az egész napos program részletei az esemény honlapján tekinthetők meg:

A Közlekedési Kultúra Napja 2022

A NiT Hungary 2016-ban a legnagyobb közúti fuvarozói munkáltatói szervezeteként csatlakozott a program keretében életre hívott eseménysorozathoz és 2022-ben kiemelt aktivitásként a „partnerséggel az utakon” jegyében megrendezésre kerülő, tehergépjárművezetők számára rendezett „5 tengelyen – biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny 2022. szeptember 24-én megrendezésre kerülő, családi nappal egybekötött országos döntőjével vesz részt a programban.

A kulturált közlekedés – a szabálykövető, körültekintő járművezetés, a toleráns közlekedési attitűd és a közúti partnerség – időben nem behatárolható, állandó elvárás a közúti közlekedésben részt vevőkkel szemben. A közúti árufuvarozói és autóbuszos személyszállítói alágazat legnagyobb szakmai érdekképviseleti szervezeteként ennek üzenetét tolmácsoljuk mintegy 4200 tagvállalkozásunk, és a teljes hazai közúti fuvarozói alágazat részére!

A közúti közlekedés „legfajsúlyosabb” résztvevőiként, nehézgépjárműveink üzemben tartóiként, vezetőiként a felelősségünk fokozott, és elkísér bennünket az év minden napján. Figyeljünk és ügyeljünk közlekedési partnereinkre, vezessünk körültekintően és türelemmel, óvjuk a gyalogos, a kerékpárral, motorral, vagy személyautóval közlekedő társaink életét, testi épségét a közutakon!

A közúti fuvarozók, autóbuszos személyszállítók számára az év minden napja a kulturált közlekedés napja!