Leköpték, leöntötték, dobócsillaggal fenyegették – 78 alkalommal támadtak a kalauzokra tavaly

A Közlekedési Kultúra Napján a MÁV-Volán csoport arra szerette volna felhívni az emberek figyelmét, hogy mennyi és milyen típusú bántalmazást szenvednek el munkatársaik. A MÁV adatai alapján 2023-ban 40%-kal nőtt a kalauzok ellen elkövetett erőszakos bántalmazások száma. 

2023-ban 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. Idén, az első negyedévében is már 24 eset történt, ebből 10 alkalom tettlegesség, 14 tettleges becsületsértés. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették őket.

„Egy notóriusan visszatérő társasággal történt incidens. Rendszeresen Ercsiben szállnak fel és Érd felsőig vesznek jegyet, de minden esetben Kelenföldig utaznak, amit szóvá tettem nekik. Szóváltás után dobócsillaggal támadtak rám, csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem sérültem meg” – Vida Andrea, a MÁV-START vezető jegyvizsgálója ismétlődő esetről számolt be.

A VOLÁNBUSZ-nál az elmúlt közel egy évben, 109 esetben kényszerültek az autóbusz-vezetők rendőri segítséget kérni az őket ért szóbeli inzultus vagy fizikai bántalmazás miatt, a romló tendenciát mutatja, hogy ebből 67 eset az elmúlt 6 hónapban történt. 33 eset fajult a tettlegességig és további 76 esetben rendőri beavatkozást igénylő szóváltás, szóbeli inzultus történt.

A legdurvább esetek egyikében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a Volánbusz munkatársa, több helyen eltörött az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett. Egy másik autóbusz-vezetőt fej-, borda- és bokasérülések, súlyos zúzódások miatt szállítottak kórházba. Számos esetben 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek a kollégák, illetve többször személyes anyagi kár is keletkezett, mert a bántalmazások során többük szemüvege is eltört.