Magyarország keleti csücskében kanyarog az év kerékpárútja

A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel várja a bringásokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe érkezik az egyik legrangosabb kerékpáros turisztikai díj, 2024-ben a szavazatok alapján a Beregi kör nevű kerékpáros túraútvonal nyerte el az Év Kerékpárútja címet.

A Beregi kör a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára fűzve fel – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt.

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyet 1743 szavazattal nyert a Beregi kör.

A 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen.

Magyarország keleti csücskében vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.

A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel vár. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat.

A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.