Május 11-e a közlekedési kultúra napja

Idén május 11-én is kiemelt figyelmet kap a kulturált és biztonságos közlekedés fontossága, hívja fel a figyelmet közleményében a MÁV, hozzátéve, miszerint a közlekedési kultúra napján a magyarországi közösségi közlekedés meghatározó szereplői, a MÁV-VOLÁN-csoport tagvállalatai 2024-ben is számos üzenettel, aktivitással hangsúlyozzák: legyünk társak mindannyian a közlekedésben. 

Ismertetik, hogy a vasúttársaság idén is folytatja 2022 áprilisában elkezdett vasútbiztonsági kampányát, és igyekszik mindenkihez eljuttatni üzenetét: járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ betartása.

Kitérnek rá, hogy idén a MÁV vonalain 24 baleset történt vasúti átjárókban, héttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Mindezek az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta. Kérik a közlekedőket a szabályok betartására és a körültekintő közlekedésre.

Mint írják, az Érj haza biztonságban! kampány során az idei évben országszerte – kiemelten a vasúti átjárók közelében –, illetve online és rádiós felületeken találkozhatnak a közlekedők figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel, üzenetekkel.

Tájékoztatnak, hogy a közlekedési kultúra napján a MÁV a vágányvégi kijelzőkön és infóoszlopokon elhelyezett plakátokon, a járműfedélzeti monitorokon, a hangosbemondókban és a közösségi médiában is hangsúlyozza a kulturált és biztonságos közlekedéssel kapcsolatos üzeneteit.

A MÁV-HÉV állomási hangosbemondással és közösségi oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy mindenki legyen együttműködő, udvarias egymással a közlekedés során mindennap.

Május 11-én a Volánbusz mintegy 50 autóbusz-állomásának hangosbemondójában is több alkalommal elhangzik az esemény legfontosabb üzenete: Türelem, tolerancia, egymásra figyelés. Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja! Közlik, hogy erre honlapján és közösségimédia-felületein is felhívja a figyelmet a közlekedési társaság, amely plakátkampányt is indított arról, hogy mit tegyenek és mit ne az utasok annak érdekében, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek az autóbuszok fedélzetén, és ne zavarják egymást a kényelmes és kulturált utazásban.

Hangsúlyozzák, hogy A MÁV-VOLÁN-csoport „a közlekedési kultúra napján” kiemelten kéri a közlekedés valamennyi résztvevőjének együttműködését ahhoz, hogy biztonságos és kulturált körülmények között használják és utazzanak a közösségi közlekedés járművein.