Május 11-én ünnepeltük a Közlekedési Kultúra Napját

Szerte az országban megannyi színes esemény zajlott a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából. A Magyar Autóklub is támogatta a tizedik éve megrendezett programot.

Az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma hazánkban. Míg idén az első három hónapban 2894 ilyen eset következett be, az előző évek első negyedéves adatsorában ennél kevesebb balesettel találkozhatunk (2021-ben 2475, 2022-ben 2798, 2023-ban pedig 2735 db). Öröm az ürömben, hogy a halásos kimenetelű szerencsétlenségek száma – az előző évek ugyanezen időszakával összevetve – mérséklődött. Idén március végéig 88 ember veszítette életét valamilyen közúti szerencsétlenség következtében, míg 2023-ban 105, 2022-ben 89 halálos baleset történt az esztendő első három hónapjában.

Nagyon fontos, hogy a forgalomban résztvevő autósok, kerékpárosok, motorosok, rolleresek stb. figyeljenek a másikra, legyenek előrelátóak és vezessenek deffenzíven

A Közlekedési Kultúra Napja nagyszerű alkalom volt arra, hogy felhívjuk a figyelmet a közlekedés különböző válfajainak kockázataira, illetve a szabályok betartásának fontosságára. E napot egy 2013-ban kiírt pályázat győztes pályaműve hívta életre. Azért éppen május 11-én tartják, mert 2011-ben ekkor indult útjára az ENSZ Cselekvések Évtizede a Közúti Közlekedésbiztonság Területén Akcióprogramja.

Kitüntették a Magyar Autóklubot

MAK nemcsak ezen a napon, hanem egész évben olyan rendezvényeket, programokat szervez és valósít meg, melyekkel hozzájárulhat a biztonságos közlekedéséhez. Büszkék vagyunk rá, hogy egyesületünk erőfeszítéseit mások is elismerik. A Közlekedési Kultúra Napja 10 éves évfordulója alkalmából a Magyar Autóklubot az év egyik fontos közlekedésbiztonsági felelősségvállalója díjjal tüntették ki. Az elismerést a klub főtitkára, Milovukovics Györgyi vette át a rendezvény nyitóünnepségén.