Megszólalt a minisztérium az új KRESZ-ről: ilyen változásokat terveznek

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár beszélt a KRESZ szabályok módosításáról pénteken. Elárulta, hogy milyen szempontok alapján alkotják újra a közlekedési szabályrendszert.

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára – mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.

A minisztérium megkezdte a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását, amelynek keretében egy új KRESZ is születőben van – emelte ki az ünnepségen Nagy Bálint.

Az államtitkár elmondta, széles körű egyeztetés keretében, szakmai, közigazgatási, tudományos és civil szervezetektől származó javaslatok bevonásával, a nemzetközi jogalkotói-, és a hazai bírósági gyakorlatra is figyelemmel készül az új szabályrendszer, a következő szűk egy évben, 2025. március 31-ig.

„Olyan új közlekedési szabályrendszer készül, amelyben megjelennek a fenntarthatósági és az esélyegyenlőségi szempontok, nem utolsó sorban pedig képes reagálni a közlekedés változó műszaki és humán összetevőire” – összegzett az államtitkár.

Bíró József, a kampány ötletgazdája, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke elmondta, 2015-ben szervezték az első kampányt tizenöt közlekedési partnerszervezettel. „Azóta folyamatosan nő a csatlakozó partnerek száma. Büszkék vagyunk rá, hogy 2024-ben országosan száznál is több szervezet szervez már aktivitást, és fontosnak érzi a közlekedési kultúra üzenetének átadását a társadalom felé” – fűzte hozzá.

A közlekedési kultúra napját Magyarországon minden évben május 11-én tartják. A szaktárca közleménye szerint a program a közlekedők egymás iránti tiszteletére hívja fel a figyelmet.

„A közlekedési kultúra napja kampányának üzenete, hogy ez egyéni szinten kezdődik a másik közlekedő tiszteletével, és kedvességgel, jó példa mutatásával” – írták, hozzátéve: ez a nap méltó alkalom arra is, hogy megköszönjék a közlekedésben, a közlekedésért dolgozók munkáját, helytállását.

Jelezték azt is, hogy a rádiókban és a streaming felületeken elérhető a tizedik alkalomra készült, Mondd, ki akarsz lenni című dal, amely Feng Ya Ou énekes szerzeménye.

A szervezők az idei indító szakmai napon arra biztattak mindenkit, hogy május 11-én csatlakozzanak a programsorozathoz, és érjék el közösen, hogy „legyen minden nap a kulturált közlekedés napja” – zárul a közlemény.

(MTI)