Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

A következő élményeket kínálja a nyertes kerékpáros útvonal:

A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, amelyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel.

A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel meggazdagodva tér haza. 

Az idei pályázat részletei:

Az idei Év Kerékpárútja pályázatra több tucat jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazott április 19-24. között.

A végleges eredmény így alakult a 11 versenyző pályázat között:

Beregi kör 1743 szavazat

Veszprém—Balatonalmádi 1384 szavazat

Veszprém—Márkó 1131 szavazat

Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127 szavazat

Vasszécseny—Rum 1004 szavazat

Nyugat-zselici kör 964 szavazat

Drávaszabolcs—Szaporca 930 szavazat

Oroszlány—Környe kör 882 szavazat

Mohács—Bédai-holtág 791 szavazat

Komló—Magyarszék kör 726 szavazat

Diósgyőr—Miskolctapolca 705 szavazat

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. Az egészséges életre való felhívás szintén fontos feladata a kampánynak. Mindemellett nem lehetne feledhetetlenül sikeres egy túra, ha rossz úton vagy sűrű forgalomban kéne végigjárni. A Közlekedési Kultúra Napja ezt a célt tűzte ki: a forgalomban mindenki figyeljen a körülötte lévőkre, a KRESZ szabályait betartva közlekedjen, hogy mindenki jó emlékekkel és épen érjen haza.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott április 24. éjfélig. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK