Nagy változások jönnek a KRESZ-ben

Elkezdődött a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítása, amelynek keretében egy új KRESZ is születőben van – jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára. Nagy Bálint a közlekedési kultúra napja programsorozat tízéves, jubileumi megnyitóján kiemelte:

az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint segítséget nyújt a közlekedés civil, valamint hivatásos résztvevőinek.

Az államtitkár elmondása szerint szakmai, közigazgatási, tudományos és civil szervezetektől származó javaslatok bevonásával, a nemzetközi jogalkotói és a hazai bírósági gyakorlatra is figyelemmel készül az új szabályrendszer, amelyet a következő szűk egy évben, 2025. március 31-ig vezetnek be.

Olyan új közlekedési szabályrendszer készül, amelyben megjelennek a fenntarthatósági és az esélyegyenlőségi szempontok, nem utolsó sorban pedig képes reagálni a közlekedés változó műszaki és humán összetevőire

 – összegzett az államtitkár.

Bíró József, a kampány ötletgazdája, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke elmondta: 2015-ben szervezték az első kampányt tizenöt közlekedési partnerszervezettel. – Azóta folyamatosan nő a csatlakozó partnerek száma. Büszkék vagyunk rá, hogy 2024-ben országosan száznál is több szervezet szervez már aktivitást, és fontosnak érzi a közlekedési kultúra üzenetének átadását a társadalom felé – fűzte hozzá.