Nem csak a debreceni rendőrség felelőssége a közlekedési kultúra javítása – videóval

Debrecen rendőrkapitánya szerint a rendőrség beveti a szükséges eszközöket és szankciókat, de a városlakók is sokat tehetnek a balesetek megelőzéséért.

Tavaly az elmúlt 12 év legjobb eredményét produkálták a debreceni rendőrök. A javuló nyomozási és eredményességi mutatók alapján a város az ország egyik legbiztonságosabb településévé vált. A rendőrség a közlekedésbiztonság érdekében is új eszközöket vet be.

Uzonyi Attila, Debrecen rendőrkapitánya a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy amikor arról van szó, hogy debreceniek sérülnek meg az utakon, akkor sosem lehetnek elégedettek.

– Mi hozzáteszünk figyelmet és saját eszközrendszert, amellyel meg tudjuk óvni a lakosságot a sérülésektől, akár a közlekedésmorál javítására irányuló intézkedésekkel, akár javaslattétellel Debrecen úthálózatára vonatkozólag. Vagy például két intézkedésünk is a közlekedésrendészetben újdonság, eddig nem volt a városban: az egyik a drónnal való megfigyelés – mutatott rá.

A drónt a város szélén bevezető közutakon vetik be, s a szabálysértésekről felvételt készít, s a segítségével rendőrség pedig azonnal tud intézkedni. 

A másik ilyen újdonság a Szabó Kálmán utcán a traffibox, amely azt biztosítja, hogy az utca adott szakaszán a sofőrök betartsák a 30-as korlátozást, hiszen ott található egy általános iskola és egy gyalogosátkelőhely is.

Uzonyi Attila felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség a saját eszközeivel méri és szankcionálja a sofőrök szabálysértéseit, de ez csak egy kis része közlekedéskultúrának.

– Már az óvodában tanítani kell, s a szülőknek is példát kell mutatni, például becsatolják a gyereket a gyerekülésbe, nem két zebra között vezetik át őket. Nagyon sok példa lehet, ilyen a piros lámpán való áthajtás is, ami életveszélyes. Ha nem rohanunk és türelmesek vagyunk, akkor a közlekedés is biztonságosabb lesz.

A Debreceni Rendőrkapitányság az elsők közé tartozik országos szinten, teljesíti azokat a mutatókat, amelyeket maguktól várnak és a felsőbb szervektől kapnak, illetve teljesen természetes, hogy Debrecen lakosságának is szeretnének megfelelni.

– Az, hogy most 90 százalékos a nyomozási eredményességünk, az egy hosszú fejlődésnek köszönhető, de ennek a közelében voltunk már az előző években is – fogalmazott Uzonyi Attila.

Kiemelte, az egyik legfontosabb ügy számukra, hogy minél kevesebb legyen a lakásbetörés, s a megtörtént esetek felderítési eredménye országos jelentőségű legyen. A rendőrség bűnügyi osztálya ebben is sikeres. Elmondta, hogy

általánosságban a közterületeken egyre kevesebb bűncselekmény történik, ezeknek a nyomozáseredményessége is kifejezetten magas. Ezt a szintet már évek óta tudják tartani, ami szintén nagy eredménynek számít, s ezzel a város élhetőségét is biztosították.

A Uzonyi Attila felidézte a január végi ékszerrablás esetét, amikor a tettesek egy kis sárga autóval menekültek Debrecen utcáin, de nem sokáig, a rendőrség nyolc perc alatt elfogta őket. Példaként hozta a Piac utca- Szent Anna utca sarkán történt esetet is, amikor egy idős asszonyt támadott meg egy férfi, aki a Plázáig tudott elfutni, ott elkapták a járőrök.

A rendőrkapitány arról is beszélt, hogy a hatékonyságnövelés volt az, ami ezeket a jó eredményeket hozta magával, összehangolták a rendészeti vonalat és a bűnmegelőzést. Ezzel a módszerrel elég rendőr van Debrecenben, de Uzonyi Attila elmondta, hogy persze bármikor lehetne javítani az arányon, de feladatokat most is el tudják látni.