ONLINE ESEMÉNYT SZERVEZ A MEGÚJULT Nemzeti Adathozzáférési Pont KAPCSÁN A MAGYAR KÖZÚT

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. „NAP Fórum” címmel rendezvényt szervez a közlekedési adatokat egy helyre gyűjtő Nemzeti Adathozzáférési Pont (NAP) megújításához kapcsolódóan.

A Nemzeti Adathozzáférési Pont európai uniós előírásoknak megfelelően azért készült, hogy a közlekedés résztvevői között egy központi helyen keresztül teremtsen kapcsolatot. Így a közlekedési szolgáltatók, mint a közútkezelők, közlekedési vállalatok, parkolóüzemeltetők és egyéb adatgazdák, ezen a felületen keresztül meg tudják osztani a közlekedés folytonosságával, biztonságával kapcsolatos, gépi feldolgozásra alkalmas adatokat. Az alkalmazásfejlesztők, kutatók és a közlekedés egyéb érintettjei pedig térítésmentesen és korlátlanul felhasználhatják azokat saját alkalmazásaikban, rendszereikben.

Az adatfelhasználók tehát nem egyesével kényszerülnek felkeresni az adatszolgáltatókat, hanem egy helyen, a NAP Portálon el tudják őket érni. A publikált adatokat leíró metaadatok akár bejelentkezés nélkül is szabadon kereshetők és megtekinthetők, az adatok szolgáltatásához és felhasználásához azonban regisztráció szükséges. A NAP portál 2023 decemberében az X4ITS projekt keretein belül nemcsak megjelenésében változott, hanem egyszerűbbé vált a regisztráció, a metaadatok és az adatcsomagok elérése, valamint a feliratkozások kezelése is, mindezeken kívül pedig egy teljesen új felületet is létrehoztak a közlekedési vállalatok számára a multimodális adatszolgáltatások metaadatainak közzétételére.

Ennek kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. „NAP Fórum” címmel a Közlekedési Kultúra Napjához kapcsolódóan egy online eseményt szervez a megújult NAP bemutatására, valamint a közlekedési adatok megosztásával kapcsolatos aktualitások ismertetésére. A rendezvényen kitérnek többek között a multimodális adatok publikálására, valamint az alternatív üzemanyagtöltőkkel kapcsolatos szabályok változására is.

A fórumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2024. április 30-ig lehet a következő felületen lehet keresztül: https://napforum.kozut.hu. Itt az eseménnyel kapcsolatos minden további információ is megtalálható.

További információk:

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kommunikációs osztály