A közlekedési kultúra napja 2024. május 11.

Az év kerékpárútja 2024

2024. március 1-13. között várjuk a bárki által beküldhető pályázatokat, amelyeknek a következő szempontoknak kell megfelelniük:

  • A kerékpáros útvonal lehet belterületi, külterületi, vagy mindkét szakaszon vezető nyomvonal is.
  • Az útvonal legalább 50%-a gépjárműforgalomtól elzárt útvonalon (például önálló kerékpárút, erdészeti út, vízügyi töltés) kell, hogy vezessen.
  • A jelölt szakasz lehetőleg legyen 7 km-nél hosszabb, de 50 km-nél rövidebb (pl. a Balatoni Bringakör egyben nem jelölhető, de egyes részei igen). Amennyiben maga az útvonal ennél hosszabb, akkor egyértelműen meg kell határozni, hogy mely szakaszra vonatkozik a beadott pályázat
  • A kerékpáros útvonalnak összefüggőnek kell lennie, tehát nem lehet benne olyan szakadási pont, ahol a kerékpáros közlekedés akadályozva van (például forgalmas útszakasz, lépcsőn megközelíthető felüljáró).
  • A jelölt kerékpáros útvonalról kérünk egy rövid indoklást, hogy miért esélyes az Év Kerékpárútja címre.
  • Az útvonalról várunk egy jó minőségű fotót, ami jól érzékelteti az útvonal hangulatát, illetve segít beazonosítani azt.
  • Az elmúlt évek Év kerékpárútjaira nem lehet pályázatot beadni.

A Közlekedési Kultúra Napja eseménysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős Államtitkárság, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpáros útvonalát keressük. A pályázat által azt szeretnénk elérni, hogy minél többen szálljanak két kerékre, és ezzel is tegyék életüket aktívabbá. Az ország különböző szegleteiből jelölt kerékpáros útszakaszok megmutatják, hogy Magyarországon számos jó minőségű kerékpáros útvonal fut, melyek csodás helyeken vezetnek. Emellett felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ezek megépítése, fejlesztése és fenntartása folyamatos munkát igényel. A kerékpáros útvonalak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.