A közlekedési kultúra napja 2024. május 11.

Az Év Körforgalma 2024

A Magyar Közút Nonprofit Zrt és a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozat A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében pályázatot hirdet az „Év körforgalma” címmel.

A pályázat alapvető célja

A körforgalom, mint az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus különböző változatainak szemléletes bemutatása, a KRESZ által kevésbé részletezett, a biztonságot és az egyre változatosabb körforgalmakban való tájékozódást elősegítő információk átadása, az utakat tervező és üzemeltető mérnökök és szervezetek kiválóságainak, a körforgalmak esztétikus kialakításának elismerése.

A kiíró a pályázatot az országos és helyi közutak, valamint a közforgalom elől el nem zárt magánutak kezelői, üzemeltetői, valamint azok tervezői részére írja ki.

Pályázati feltételek:

„Az év körforgalma” címre jelölt körfogalmakat egy szakmai munkacsoport választja ki. A munkacsoport a Magyar Közút Nonprofit Zrt és a Közlekedéstudományi Egyesület képviselőiből áll. A munkacsoport javaslatait az alábbiak figyelembe vételével teszi meg:

  • esztétikus tervezés
  • közlekedésbiztonság (ha a körforgalomban, annak ki- és belépési pontjain az elmúlt három évben legalább három személyi sérüléses baleset történt, akkor a létesítmény nem kaphat elismerést. A baleseti adatokat a bíráló bizottság a hivatalos baleset nyilvántartási adatok alapján ellenőrzi.)
  • körforgalom műtárgyai és az úthálózat harmonizációja
  • gyalogos és kerékpáros átvezetések kialakítása
  • gondozottság
  • burkolati jelek, burkolatprizmák, gömbsüvegek állapota.

A munkacsoport részére javaslatot tenni  azevkorforgalma@kozut.hu e-mail címen lehet 2024. április 15-ig. A munkacsoport 10 körforgalmat választ ki, ezeket egy szemléletes fényképpel és rövid ismertetéssel szavazásra bocsátja.

Szavazás módja:

Szavazni „A Közlekedési Kultúra Napja” hivatalos Facebook ( https://www.facebook.com/kozlekedesikulturanapja ) oldalán lehet 2024. április 22 és 30 között..

Eredményhirdetés és díjátadó:

Az „Év körforgalma” cím 2024. május 10-én A Közlekedési Kultúra Napjának országos nyitórendezvényén kerül kihirdetésre, a Művészetek Palotájában, valamint a nap hivalatos honlapján (https://akkn.hu/ ) és Facebook oldalán (https://www.facebook.com/kozlekedesikulturanapja ) közzétételre kerül.

Díjazásra kerül a legtöbb szavazatot kapott körforgalom üzemeltetője, tervezője.

 

Díjazás:

A győztes körforgalomba emléktáblát helyezünk ki.

A győztes körforgalom tervezője, üzemeltetője oklevélben részesül.

 

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk az alábbi címeken érhetők el:

Közlekedéstudományi Egyesület

1066 Budapest, Teréz krt. 38.

Telefon: +36 1 353 2005, +36 1 353 0562

Email: info@ktenet.hu

 

Nyertes pályázat(ok)