A közlekedési kultúra napja 2024. május 11.

Az Év Közlekedési Kiadvány 2024

A Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata és Városi Közlekedés c. folyóiratának szerkesztőbizottsága, együttműködésben a Magyar Mérnöki Kamarával és a Magyar Út- és Vasútügyi Társasággal A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében pályázatot hirdet.

A pályázat célja

A közlekedés életünk egyik meghatározó eleme, az emberi kultúra egyik legnagyobb vívmánya, műszaki csodája. A közúti, a vasúti, a vízi, valamint a légiközlekedés területén az emberi tényező, a pálya és a jármű műszaki fejlődése, a folyamatok megértése, az eredmények megismertetése, a közlekedés szeretetének népszerűsítése a küldetése azoknak a szerzőknek, közlekedést fejlesztő, szervező, üzemeltető szakembereknek és kiadóknak, akik közlekedési tárgyú szakirodalmi, szépirodalmi nyomtatásban megjelent vagy online megjelenésű kiadványokat (szakkönyv, ismeretterjesztő anyag, újság, periodika, album, tankönyv, honlap, stb.) készítenek.

A pályázati kiírás alapvető célja e szakemberek, szerzők, kiadók munkásságának elismerése, tevékenységük, műveik, az általuk bemutatott értékek népszerűsítése.

A pályázók köre

A pályázók felelős kiadók vagy a kiadó hozzájárulásával a szerzők, illetve szerkesztők lehetnek.

Kiadványok ajánlása

  1. április 15-éig az olvasók is jelölhetnek kiadványt a bíráló bizottság számára, amely a jelölések alapján felveszi a kapcsolatot a lehetséges pályázókkal.

A pályázat részletei

A pályázaton a jubileumi évre tekintettel, 2015. és 2024. április 22. közötti kiadású, közlekedési tematikájú kiadványokkal ideértve az online megjelenéseket is lehet jelentkezni, amely kiadványok és megjelenések az eddigi hasonló pályázatokon nem vettek részt.

A pályázatnak tartalmaznia kell a kitöltött, 1. sz. melléklet szerinti pályázati adatlapot (két példányban), valamint a pályázni kívánt kiadvány kettő eredeti példányát. Ingyenes, regisztráció nélkül elérhető online kiadvány esetében annak elérési útvonalát kérjük megadni. Díj ellenében, vagy regisztrációval elérhető online kiadványhoz felhasználónevet és jelszót kérünk megadni.

A pályázat beérkezése: 2024. április 22.

A beadás módja: a Közlekedéstudományi Egyesület székhelyére (1066 Budapest, Teréz krt. 38. II. em. 235.) küldve, „Az év közlekedési kiadványa” kifejezés feltüntetésével.

A beérkezett pályaműveket a Közlekedéstudományi Egyesület, a Városi Közlekedés c. folyóirat szerkesztőbizottsága a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság képviselőiből, továbbá az Útügyi Világszövetség (PIARC) magyarországi első delegáltjából álló bíráló bizottság bírálja el.

Az ajánlás részletei

Ajánlani olyan kiadványokat és online megjelenéseket lehet, amelyek a pályázaton részt vehetnek. Ehhez egy példányban kell kitölteni és 2024. április 15-éig beküldeni az ajánláshoz kitöltendő adatlapot (lásd 2. sz. melléklet).

Eredményhirdetés és díjátadás:

Az első helyezett díszoklevelet és emléktárgyat kap, a második és harmadik helyezett díszoklevélben részesül. A beérkezett pályaművek beküldői valamennyien megkapják „A Közlekedési Kultúra Napja 2024” emléklapját. A bíráló bizottság fenntartja a jogot, hogy több pályaművet, akár különböző kategóriákat felállítva (pl.: szakkönyv, periodika, album, tankönyv, ISBN vagy ISSN számmal rendelkező, illetve nem rendelkező kiadványok, online kiadvány, stb.) is díjazzon.

A díjak A Közlekedési Kultúra Napja országos nyitórendezvényén, 2024. május 10-én a Művészetek Palotájában kerülnek ünnepélyes keretek között átadásra, valamint a Nap hivatalos honlapján és Facebook oldalán is kihirdetésre kerülnek.

A kiadványokat A Közlekedési Kultúra Napja megnyitó rendezvényének helyszínén kiállítás keretében bemutatjuk.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk az alábbi címeken érhetők el:

Közlekedéstudományi Egyesület

1066 Budapest, Teréz krt. 38.

Telefon: +36 1 353 2005, +36 1 353 0562

Email: info@ktenet.hu

Nyertes pályázat(ok)