Részeg szemüveg, szimulátor: a gyerekek közlekedési kultúráját fejlesztették Kiskőrösön

Milyen a tájékozódás részeg szemüvegben? Hogyan kell újraéleszteni egy sebesültet? Milyen érzés, ha egy ütközés során az autó biztonsági öve megfog? Ezekre a kérdésekre is választ adó közlekedési feladatok várták azokat a kiskőrösi iskolásokat, akik a közlekedési kultúra napján ellátogattak az Úttörténeti Múzeumba.

Itt a helyi szakemberek várták már őket az előkészített kerékpáros akadálypályán, a biztonságiöv-szimulátornál és a mentőpontnál. A srácok azt is megtapasztalhatták egy speciális szemüveg segítségével, milyen is a közlekedés egy-két üveg sör legurítása után. 

A rendezvény kezdetén dr. Tartott Zsolt alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a gyereket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedésben kicsi korunktól idős korunkig veszünk részt. A szabályokat ismernünk kell, amelyeket éppen most a kiskőrösi múzeumban lehet gyakorolni. Majd hangsúlyozta: az új ismereteket mindenki adja át a barátoknak, ismerősöknek. 

Turán István, a múzeum vezetője vette át a szót a rendőrtiszttől, aki hangsúlyozta, hogy éppen tíz éve rendezték meg először a közlekedési kultúra napját. Sajnos Magyarországon napi szinten van mit tenni a közlekedési kultúra fejlesztése érdekében. A közlekedési ismeretek oktatása a gyermekkorban a leghatékonyabb, akárcsak a legtöbb tantárgy esetében. A múzeum számára felelősség is átadni az ismereteket, ezért szombaton nyílt napot tart az intézmény, amely keretében térítésmentesen lehet bejönni és kipróbálni az eszközöket, mondta az igazgató.

Filus Tibor, a város kulturális és sportbizottságának az elnöke is köszöntötte az iskolásokat, akik a megnyitó után különböző állomásokon teljesítettek feladatokat.