Szavazz az ÉV KÖRFORGALMA pályázaton!

A 2024-es évben is 10 körforgalom közül szavazhatsz a kedvencedre. Mindegy, hogy azért, mert tetszik, vagy mert naponta átkelsz rajta. A lényeg, hogy egy lájkkal szavazz most Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/kozlekedesikulturanapja/posts/pfbid029e58wiigSrk2VDJ5ZT9qy7yXbi7ZAw8aArGstPhVuix4MfsPfu3ES5NRxaEjYwLYl?cft[0]=AZVuYCKrO0II3uoIPPOcsaxqpKSMgGkWwADyWS3C0cxpkxszRaWouwkI4xVN1sigykrVMN2evlQeT-tBpr7YKYsUO07w0rcuxeafaMpstTDNFZU6LXPK6Syjdi6P6NsYOOJ2v4mFW5-PiaC-ScNc9tlEz1wISII37ATsVLMUOuLWsw&tn=%2CO%2CP-R

Íme a 10 idei jelölt:

Újhartyán 4606. j. út – Hunyadi János utca (46108. j. út) csomópontja

A körforgalom valódi arcát, ahogy a tervező megálmodta, csak a magasból lehet látni. A fentről készült képek a tökéletességet és egyszerűséget szimbolizálják. Egy jól működő körforgalmat látunk, amely gyorsítja és biztonságossá teszi a nagyforgalmú közlekedést. Tudatosan terveztük a közepére ültethető növénytársulásokat is. A kiválasztásánál figyelembe vettük a növények magasságát, karbantartási igényét, ellenálló képességét és esztétikai hatását. Fontos tartottuk, hogy ne legyenek túl magasak, ne akadályozzák a közlekedést és a láthatóságot. Az itt kialakított zöldfelületet rendszeresen gondozzuk, automata locsolórendszert építettünk ki, hogy a növények egészségesek és szépek maradjanak. A közepére helyezett dísztárgyak az évszakok változásával új köntösbe öltöznek. Hol tavaszi virágok, hol húsvéti tojások vagy éppen karácsony szimbólumai jelennek meg és köszöntik a hozzánk érkezőket, a mellettünk elhaladókat.

Miskolc, Vörösmarty Mihály u. – Király u. jelzős körforgalmú csomópontja

Jelzőlámpás, turbó, körgeometriájú, aszimmetrikus körforgalmi csomópont a városközpont közvetlen környezetében.

Debrecen 47. sz. főút – 4808. j. összekötő út csomópontja

Eredetileg háromágú csomópont ötágú turbó körforgalommá épült át. A meglévő csomópontba bekötésre került a Déli Ipari Park megközelítését szolgáló nyugati ág, valamint a GSV Ipari Park megközelítését szolgáló észak-keleti ág.

A tervezett körpálya geometriáját lekövetve a 47. sz. főút keleti oldalában párhuzamosan haladó kerékpárút átépült, valamint a csomópontban átvezetésre került.

A fő- és mellékágakon a forgalmi irányok elválasztására holland típusú középsziget, a haladósávok fizikai elválasztására gömbsüveg-sor került beépítésre.

Ópusztaszer 4519-5411 j. utak csomópontja

Az ópusztaszeri körforgalomban évek óta több ezer bársonyka aranyozza be a településre érkezők kedvét,

Mátészalka 471. sz főút -4918.j. út csomópontja –

A körforgalom 2022. év végén készült el.

Kerékpársávok átvezetésre kerültek a körforgalmi csomóponton, melyen keresztül kapcsolódik a 471. sz fkl és a 4918. ök út mentén a korábbi időszakban megépített kerékpárúti hálózathoz.

A csomópontban a régi közvilágítási hálózat bontásra került, helyette új energiatakarékos hálózatot létesült.

A körforgalomban megépült kijelölt gyalogos átkelőhelyeken a vakok és gyengénlátók biztonságának javítása érdekében az átkelőhelyek előtt taktilis burkolatok lettek kiépítve.

A körforgalmi csomópontnál 3 db beton burkolatú autóbusz öböl épült, fedett utasváróval.

Szigetszentmiklós, Bajcsy-Zsilinszky – Csépi – Gyári utcák csomópontja

A Város, de egyben a térség egyik legforgalmasabb csomópontja az 51101 jelű országos közút és helyi utak találkozása Szigetszentmiklós központjában. A körforgalom közelében található a H6 Ráckevei HÉV József Attila lakótelep megállója, továbbá két lakótelep, valamint a város piaca, és „üzletsora” is, melynek köszönhetően a gyalogos forgalom is jelentős ebben a frekventált helyen elhelyezkedő kereszteződésben. A helyi illetőségű, Noske KincsesKert kertészet együttműködésének köszönhetően a naponta elhaladó lüktető forgalom minden évben megcsodálhatja, az évről évre változó virágkompozíciókat.

Veresegyház Csomádi út (2102)- Könyves Kálmán utca- Bartók Béla utca

 A körforgalom egyedisége, hogy a középsziget túlsúlyos szerelvények áthaladásának biztosítására át van vágva.

Ipolydamásd 1201. j. út – Fő út csomópontja

A „pirosalmás hely” a magyar-szlovák határ közelében, mely az Ipolydamásd–Helemba (Chľaba) között épült 71 méter hosszú Ipoly-hídhoz kapcsolódóan épült

Hajdúdorog 3503-3504. j. utak (Nánási-Tokaji-Fehértói-Böszörményi utak) csomópontja

A körforgalom 2019-ben létesült, megteremtve ezzel az addig balesetveszélyes útkereszteződésben a biztonságos közlekedés lehetőségét.  A körforgalom létesítésekor, a terveknek megfelelően a körforgalom körül egy térkőből álló, járható körgyűrű került kialakításra, melyet az aszfaltozott úttest övez.  A kerékpáros és gyalogos forgalom bonyolítására szolgáló területet kiemelt szegély választja el a gépjárműforgalomra szolgáló úttesttől. A körforgalomból a 4 égtáj felé kivezető utakat kerékpáros és gyalogos átvezetés keresztezi.

2021-ben került felállításra az körforgalom középpontjában az országzászló, a zászlórúd csúcspontján  a görögkatolikus vallást szimbolizáló kereszttel.

Dunakeszi  Kossuth Lajos. u. (21101 j. út  – Széchenyi u. csomópontja

A létesítmény közlekedésbiztonsági szempontból kiemelkedő, forgalomtechnikája tiszta és átlátható, miközben fokozottan esztétikus is egyben. A csomópont a forgalmat folyamatosan levezeti, torlódások nem alakulnak ki, szerves kapcsolatot biztosít a meglévő infrastruktúrához. A gyalogos közlekedés akadálymentesen és biztonságosan lehetséges. A geometria és kialakítás lehetővé teszi a kerékpáros közlekedés balesetmentes átvezetését. A kialakított zöldfelület mind a körforgalomban, mind annak környezetében beleillik a „Zöld Dunakeszi” szemléletbe és gyakorlatba.