Szavazzunk a biztonságunkért!

Május 27-ig tart az „okoszebra szavazás” a Generali a Biztonságért Alapítvány honlapján. Szekszárdon, a Zrínyi utca 1-nél található gyalogátkelő kap plusz világítást és útburkolatba épített LED prizmákat, ha sikerül nyernünk.

Fontos szempont, hogy az iskolába igyekvő gyerekek biztonságos módon kelhessenek át az úttesten, és további előny, hogy sok vidéki is erre közelíti meg az autóbusz-pályaudvart, valamint a vasútállomást.

Annak ellenére, hogy a gyalogos balesetek száma évről évre javuló tendenciát mutat hazánkban, a rendőrség tavalyi adatai szerint 2023-ban még mindig több mint 800 gyalogost ütöttek el kijelölt átkelőhelyen, amelyikből 18 volt halálos kimenetelű, 290-en pedig súlyos sérülést szenvedtek. A Generali tavalyi, reprezentatív kutatása szerint a láthatóbb (okos)zebrák nagyban segítenék az autósokat abban, hogy biztonságosan megálljanak azoknál – olvasható Szekszárd város honlapján. Ennek okán a Generali a Biztonságért Alapítvány évek óta népszerűsíti az okoszebra programját. Idén egy szavazás keretei között a lakosság arról dönthet, melyik városban alakítsanak „okossá” olyan gyalogátkelőhelyet, amelyik iskola közelében található. A legtöbb online voksot kapó városban az alapítvány támogatásával innovatív gyalogosvédelmi rendszer, azaz okoszebra épülne ki még a szeptemberi iskolakezdés előtt.

Idén újabb magyar települést tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány a közlekedésbiztonsági kezdeményezésével. Az elmúlt években eddig több mint 60 okoszebrát alakítottak ki országszerte az alapítvány támogatásával. A Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross® projekt célja a gyalogosbiztonság támogatása, valamint a közlekedésbiztonság fontosságára való figyelemfelhívás. A Generali idén a közlekedési kultúra napja apropóján az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) együttműködve indít közönségszavazást: a magyar lakosságnak két héten keresztül lehetőségük adódik online megszavazni az általuk legveszélyesebbnek gondolt, iskola közelében elhelyezett gyalogátkelőhelyet 19 városból, ezzel támogatva a gyermekek biztonságát. A veszélyes gyalogátkelőhelyeket tartalmazó listát az OBB adatai alapján állította össze a Generali. Idén többek között Baja, Békéscsaba, Eger, Esztergom, Miskolc, Szekszárd, Szombathely, Sopron, Zalaegerszeg vagy a további 8 városból egy gazdagodhat okoszebrával szeptemberben, várhatóan az új tanév kezdete előtt.

A Generali a Biztonságért Alapítvány arra kéri az embereket, hogy 2024. május 27-én, 12:00-ig a 19 zebrát tartalmazó listából szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogosátkelőt. A legtöbb voksot kapott, iskola közelében lévő zebrát pedig a nyár folyamán okossá is alakítják a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával. 

SZAVAZZUNK A SZEKSZÁRDI ZEBRÁRA! 

A szavazás linkje IDE KATTINTVA elérhető.