Szlovák közlekedési szakemberek látogatása Szegeden

Az AKKN esemény sorozatán belül – annak nemzetközi jellegét erősítve – szlovák közlekedési szakemberek küldöttsége látogatott Szegedre, a KTE Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetéhez, elősorban a Tram-Train megismerése céljából.

A látogatást Mondi Miklós elnök Úr, és Horváth László a Vasúti Szakcsoport titkára szervezte meg, a vendégeket pedig dr. Bálint Ákos megyei titkár köszöntötte a MÁV Pályavasúti Területi Igazgatóságának épületében.

dr. Bálint Ákos, a bevezető előadásában bemutatta…

  • … a Közlekedéstudományi Egyesület szervezetét, szakmán belül betöltött szerepét,
  • … A Közlekedési Kultúra Napja esemény sorozatot, egyre szélesedő bázisát és jelentőségét,
  • … Szeged Megyei Jogú Város – mint megye székhely – múltját, jelenét, a régióban betöltött szerepét,
  • … Szeged közlekedési hálózatát – utalva az 1879.évi „Nagy Árvíz” okozta rombolásra, és a város sugaras-körgyűrűs rendszerű újjáépítésére -, a helyi közlekedési rendszerek, biztonságos közlekedés érdekében történő fejlesztését, a közösségi közlekedési szolgáltatások jellemzőit,
  • … Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város, Tram-Train általi fejlődési lehetőségét (az 5. város Hazánkban, ahol kiépítésre került a városi villamos közlekedés)
  • … A Tram-Train – mint Magyarország legújabb és egyik legbiztonságosabb közösségi közlekedési eszköze – hálózati jelentőségét ; a lakossági – mindkettő irányú,  munkahelyi, iskolai, turisztikai, kulturális – „ingázás” biztonságos, gyors biztosítását.

A szlovák – minisztériumi és szakágazati – vendégeink, ezt követően részleteiben is megismerhették a Tram-Train tervezésének, építésének, pályájának, járműveinek történetét, a projekt szakmai jellemzőit, Elek István főmérnök Úr (MÁV) kiváló előadásából.

A csoport, az előadások után kilátogatott a Tram-Train újonnan átadott járműtelepére, majd – megköszönve a szívélyes fogadtatást, a szakmai tájékoztatást, és elköszönve a vendéglátóktól –  kihasználta a kettő város közvetlen kapcsolatát biztosító szolgáltatást, és átutazott Hódmezővásárhelyre.

Szeged, 2022.05.14.