Társak a közlekedésben úton és sínen is: a MÁV-VOLÁN-csoport A Közlekedési Kultúra Napján

Budapest, 2024. május 10. – Idén május 11-én is kiemelt figyelmet kap – immár tizedik alkalommal – a kulturált és biztonságos közlekedés fontossága. A Közlekedési Kultúra Napján a magyarországi közösségi közlekedés meghatározó szereplői, a MÁV-VOLÁN-csoport tagvállalatai 2024-ben is számos üzenettel, aktivitással hangsúlyozzák: legyünk társak mindannyian a közlekedésben.  

A vasúttársaság idén is folytatja 2022 áprilisában elkezdett vasútbiztonsági kampányát, és igyekszik mindenkihez eljuttatni üzenetét: járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ betartása!

Idén a MÁV vonalain 24 baleset történt vasúti átjárókban, héttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Egy baleset halállal végződött és öt súlyos sérülésekkel járt. Tizenkét ember halt meg tiltott helyen tartózkodás miatt, őket elsodorta vagy elütötte a vonat. Egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek, amikor leugrottak a mozgó vonatról. Áramütés okozta a halálát annak a fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére szelfit készíteni. Pár nappal később hasonló körülmények között egy fiatal életveszélyes égési sérüléseket szenvedett. Értelmetlen halálesetek és súlyos sérülések, amelyek mindegyikét az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta. A MÁV újra nyomatékosan kéri a közlekedőket a szabályok betartására és a körültekintő közlekedésre.

Az Érj haza biztonságban! kampány során az idei évben országszerte – kiemelten a vasúti átjárók közelében –, illetve online és rádiós felületeken találkozhatnak a közlekedők figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel, üzenetekkel. A nyári időszakban a Balaton menti vasúti átjárók közelében és az Erzsébet-táborokban oktatási jellegű, baleset-megelőzési célú kitelepülésekkel erősítik a kampányt, a közúti helyszínek közelében pedig a rendőrség tart ellenőrzéseket.

A Közlekedési Kultúra Napján a MÁV a vágányvégi kijelzőkön és infóoszlopokon elhelyezett plakátokon, a járműfedélzeti monitorokon, a hangosbemondókban és a közösségi médiában is hangsúlyozza a kulturált és biztonságos közlekedéssel kapcsolatos üzeneteit.

A MÁV-HÉV állomási hangosbemondással és közösségi oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy mindenki legyen együttműködő, udvarias egymással a közlekedés során mindennap.

Május 11-én a Volánbusz mintegy 50 autóbusz-állomásának hangosbemondójában is több alkalommal elhangzik az esemény legfontosabb üzenete: Türelem, tolerancia, egymásra figyelés. Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja! Erre honlapján és közösségimédia-felületein is felhívja a figyelmet a közlekedési társaság, amely plakátkampányt is indított arról, hogy mit tegyenek és mit ne az utasok annak érdekében, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek az autóbuszok fedélzetén, és ne zavarják egymást a kényelmes és kulturált utazásban.