TOP 11 kerékpárút Magyarországon 2024-ben

Az Év Kerékpárútja pályázat célja, hogy minél többen ismerjék meg Magyarország legszebb, legjobban kialakított, karbantartott kerékpárútjait, és ezáltal sokan kapjanak kedvet a bringázáshoz.
Az Év Kerékpárútja pályázatra érkezett jelölések közül szakmai zsűri alakította ki a döntősök sorát.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

Mutatjuk 2024 legjobbjait:

Oroszlány – Környe kör

Oroszlányból indulva egy látványos kört tehetünk Környén keresztül a Vértes nyugati szélén. Az útvonal nagy része kerékpárúton vezet, de van benne egy kevés alacsony forgalmú közút, valamint 2 kilométernyi egynyomsávos erdei ösvény is. Horgász- és bányatavak sokaságát fűzi egy körre ez a nyomvonal. Ha a régi épületekre is szánunk időt, a majki kamalduli remeteség és a környei Vízkereszt-templom megéri a pihenőt.

Beregi kör

Remekül táblázott bringás kör, ami segít, hogy magabiztosan fedezzük fel az ország keleti csücskét. A Felső-Tisza-vidékén lehetetlen elmenni a templomok mellett, lépten-nyomon történelmi építményekbe botlunk. Tákoson és Csarodán el is kezdhetjük a bámészkodást. A kerékpáros számos pihenővel, túraközponttal vár minket, hogy még teljesebb legyen a kaland. Tarpán nem hagyhatjuk ki a Szőlőhegy tanösvényt és a 15. századi, freskókkal díszített református templomot mielőtt a Tisza-töltésen bezárjuk a kört.

Diósgyőr – Miskolctapolca

Mindenből találunk egy kicsit ezen az útvonalon. Ezt a szintvonal is leköveti, kisebb mászások és ereszkedők tarkítják ezt a 7 kilométert. Középkori vár, indusztriális környezet, város és falu, hogy végül kiérjünk a Bükk hegység erdőrengetegében. Ha Diósgyőr irányából indulunk, a várat mindenképp iktassuk be a kerekezés elé! A vállalkozó kedvűek akár tovább is tekerhetnek egészen Kisgyőrig – biztosan nem bánják meg.

Mohács – Bédai-holtág

20 km hosszan tekerhetsz a Duna különleges ártere nyomán, hogy megismerd ezt az élővilágot. Kerékpárúton lépünk ki a folyó utolsó magyar városából, és a Külső-Béda holtág mellett gurulunk el. Lépten-nyomon érdemes megállni, hogy meglessük a gólyákat, vízi madarakat akció közben. Ha egy egész napos tekerésre vágyunk, egészen a horvát határig lemehetünk, így Erdőfű és Kölked felé térhetünk vissza. Az útra érdemes jól felkészülnünk, mert szükségünk lesz a magunkkal vitt élelemre és vízre!

Drávaszabolcs – Szaporca

A két Dráva menti települést összekötő kerékpárút része az Európa Amazonasza túraútvonalnak, amely több országon keresztül vezet minket a folyó mentén. Ha ezen a bringaúton tekerünk, garantáltan találkozunk a madárvilág színes-zajos tagjaival. Az útvonal része az EuroVelo 13-nak is, ami az egykori Vasfüggöny mentén kalauzol végig. Ha a különleges nevű Fekete-víz nem elégíti ki a természet iránti érdeklődésünket, az Ős-Dráva Látogatóközpont minden kérdésünkre választ ad.

Komló – Magyarszék kör

20 km-es körtúra Komlóról indul az Eszperantó térről. Kezdőként és családdal is bátran útnak indulhatunk. A túra eleje rögtön dombbal nyit, azonban hamar ereszkedésbe kezdhetünk Sikondára. Itt a környezet mesés: fák, erdők és egy csodálatos, két tóból álló horgásztó-rendszer fogad. A tavakat elhagyva beszélgetős, laza tekerésbe csaphatunk át, ugyanis szintemelkedéstől már nem kell tartanunk.

Vasszécseny – Rum

A jelölt szakasz az egykori Szombathely-Rum vasútvonal nyomvonalán fut, szinte végig kiépített kerékpárúton. Bár az eredeti terv, hogy vasút kösse össze Szombathelyt a Balatonnal, meghiúsult, a kerékpárosok jócskán profitálnak belőle. Az út mentén több vasúti emléket is találunk, illetve egy középkori templom is az utunkba akad Vasszécsenyen. A terep sík, kimondottan alkalmas gyermekes családoknak. Az út végén mindenképp érdemes megnéznünk egyik legvadabb folyónkat, a Rábát.

Vasszécseny – Rum

A jelölt szakasz az egykori Szombathely-Rum vasútvonal nyomvonalán fut, szinte végig kiépített kerékpárúton. Bár az eredeti terv, hogy vasút kösse össze Szombathelyt a Balatonnal, meghiúsult, a kerékpárosok jócskán profitálnak belőle. Az út mentén több vasúti emléket is találunk, illetve egy középkori templom is az utunkba akad Vasszécsenyen. A terep sík, kimondottan alkalmas gyermekes családoknak. Az út végén mindenképp érdemes megnéznünk egyik legvadabb folyónkat, a Rábát.

Veszprém – Márkó

A Laczkó-forrás közeléből indul a kerékpárút, ami Veszprémet köti össze Márkóval. Az útvonal szép környezetben vezet, és szinte egész végig a Séd patak lesz útitársunk. A biztonságos bringaút erdő tövében kanyarog, és tüköraszfalton tekerhetünk a királynék városába, ahol a Betekints-völgy mesés környezete és játszótere fogad minket. A kerékpárút egy remek „menekülőutat” biztosít Veszprémből, ha a Bakonyban kalandoznánk. Ha csöndben tekerünk, akkor jó eséllyel őzekkel és szarvasokkal is találkozunk az utunk során.

Veszprém – Balatonalmádi

A királynék városából a Balatonig gurulhatunk kiváló minőségű kerékpárúton. A 10 km-es útszakaszon 130 métert ereszkedhetünk – nem mindegy, melyik irányból indulunk. A kerékpárút érdekessége, hogy vonalvezetése az egykori vasutat követi. Így olyan meglepetések is várnak az út mellett, mint egy réges-régi gőzmozdony. Szentkirályszabadjától Almádi felé kalandos erdei ereszkedésben lehet részünk, az út végén pedig becsatlakozunk a Balatoni Bringakörbe.

Nyugat-zselici kör

A Zselic nyugati részének legjavát tartalmazza ez a körtúra, benne a tájra jellemző hatalmas erdőségekkel. Az útvonal alig tartalmaz közutat, így gyerekkel is biztonságosan nekivághatunk – amennyiben az ifjúság már teljesíteni tudja a közel 50 km-t a maga több mint 400 méter emelkedésével. A legnagyobb látnivaló nem is a kerekünk előtt lesz, hanem maga az égbolt, a Zselici Csillagpark segít meglátni a lényeget odafenn. Kilátásokból azonban lent a földön sem lesz hiány. A meleg napokon az árnyékért is végtelenül hálásak leszünk.