Tükörben a hazai közlekedési morál – Bele mersz nézni?

Idén, immár harmadik alkalommal indít közlekedésibiztonsági témájú online felmérést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A közvélemény-kutatás ez alkalommal az általános jellegű kérdések helyett két konkrét témakörre, a gyorshajtásra és az elsőbbség meg nem adására fókuszál. A kérdések provokatívak és elgondolkodtatóak. A kérdőívet kitöltők között tíz darab havi autópálya-matricát sorsol ki a társaság. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén is csatlakozott A Közlekedési Kultúra Napja eseménysorozathoz, amelyet immár 10. alkalommal szervezett meg a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE). A programsorozat a közlekedésben dolgozók ünnepe, mely évről évre a kulturált, biztonságos közlekedésre, az egymásra való odafigyelés fontosságára irányítja rá a figyelmet.

A tavalyi online felmérésünk során a gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása volt a két leggyakrabban bevallott szabályszegés. A kutatásában résztvevők 82 százaléka vallotta be, hogy valamilyen rendszerességgel átlépi a sebességhatárt, és a válaszadók közel fele, 42 százaléka árulta el, hogy nem feltétlenül áll meg a stoptáblánál. Ezért is vettük elő ezt a két témát az idei közlekedésbiztonsági felmérésünk keretében. A közvélemény-kutatásunk ez alkalommal nemcsak általános kérdésekre és megállapításokra fókuszál, hanem azoknál sokkal „mélyebbre megy”. A figyelemfelhíváson és az edukáláson túl célunk kifejezetten az elgondolkodtatás. Ezt konkrét, balesetveszélyes közlekedési helyzetekre és jellegzetes közlekedői reakciókra fókuszálva, némileg provokatív módon igyekszünk elérni 

– mondta el dr. Bozóky Alex, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. 

A kutatásban 2024. május 31-én éjfélig lehet részt venni. A kérdésekre válaszolók egy nyereményjátékon is indulhatnak: cégünk tíz darab – választhatóan D1M, D1 vagy D2 díjkategóriára érvényes – havi országos autópálya-matricát sorsol ki a résztvevők között. A szerencsés kitöltők a nyereményüket akár már a nyáron fel tudják használni, de legkésőbb az év végéig, 2024. december 31-ig tudják ezt megtenni. A nyerteseket a NÚSZ Zrt. az online sorsolás után, legkésőbb 2024. június 5-én értesíti.

A NÚSZ Zrt. idei #közlekedjbiztonságosan kampánya keretében nemrégiben mutattuk be az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben készült videónkat, mely arra világít rá, hogyan segítsünk – és hogyan NE – a mentősöknek.

Az év végéig a NÚSZ Zrt. a fentieken túl számos egyéb akcióval, edukációs, közlekedésbiztonsági témájú tartalommal irányítja rá a figyelmet a biztonságos, kulturált közlekedés fontosságára, elsősorban a közösségimédia-felületekre koncentrálva. A most induló nem reprezentatív online felmérés a társaság honlapjáról, a nemzetiutdij.hu oldalról érhető el.