Új jelkép született – Öt éve avatták fel a MiG-21-es emlékművet

Öt éve új jelkép született Pápán, 2019. április 2-án avatták fel a 83-as főút Pápát elkerülő szakaszán, a Celli úti körforgalomban a MiG-21-es emlékművet.

A 4605 oldalszámú, egykor Pápán szolgált MiG-21-es vadászrepülőgép azóta a város katonai repülős hagyományainak jelképe, s egyben a városkép része lett.

Az avatóünnepségen dr. Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, a vadászgép a város szélén egy hagyomány folytatása, újabb lap egy régóta írott és majd’ mindenki által ismert történetben; az emlékmű idézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de idézi egyben valamennyi pápai katona emlékét is; valamennyi katonáét és így egy katonavárosét, ahol a katonaság jelenléte a török időktől, a végvári harcoktól napjainkig gyakorlatilag folyamatos, ahol állomásoztak kurucok, nemzetőrök, gyalogos ezredek, huszárok, ahol megszületett a magyar katonai ejtőernyőzés, ahol 1961 óta otthonra találtak a magyar katonai repülés különböző alakulatai is.

A MiG-21-es emlékművet dr. Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter a következő szavakkal avatta fel: – Azt kívánom, ez a jelkép álljon itt örökké Pápa városában, hirdesse a város és a katonák közös munkáját és szolgálatát. Hirdesse a békéért, a szabadságért való közös küzdelmet és emlékeztessen azon hős katonáinkra, pilótáinkra, akik ennek a célnak az érdekében áldozták életüket!

A körforgalomban látható repülőgép 1971-től 1990-ig teljesített szolgálatot, közel 1.800 órát repült és egy híján 3.000 fel- és leszállást hajtott végre. Utolsó leszállását követően Szolnokon a kiképzést, a felkészítést szolgálta.

A körforgalom 2021-ben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata által a Közlekedési Kultúra Napja apropóján kiírt közönségszavazáson elnyerte az Év körforgalma címet.