Vezessünk körültekintően minden egyes nap! – Ma van a Közlekedési Kultúra Napja

Május 11. a Közlekedési Kultúra Napja. Egy esemény, amely felhívja a figyelmet arra, hogy legyünk társak a közlekedésben, támogassuk egymást a hozzállásunkkal. Az OTP Mobil megbízásából készített korábbi felmérés alapján a jogosítvánnyal rendelkező kitöltők szerint problémának bizonyul a gyalogosokkal szembeni szabálytalanság, a biztonsági öv használatának mellőzése, a leállósáv szabálytalan használata, a büntetőfékezés, valamint a zebrára hajtás – érdemes tehát jobban odafigyelni.

„A közlekedési kultúra egy létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Ennek felismerése vezetett oda, hogy a szaktárca és társszervezetei a civilekkel karöltve 2015. május 11-én kezdeményezték a Közlekedési Kultúra Napja című esemény megtartását” [1] – olvashatjuk a Közlekedési Kultúra Napja oldalán. Ezt az eseményt azóta minden évben megtartják.

A kulturált, biztonságos közlekedés fontosságára való figyelemfelhívás a Simple alkalmazást fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil szívügye is. Tavaly év végén végzett reprezentatív kutatásukból kiderült, hogy a jogosítvánnyal rendelkező kitöltők több mint egyharmada szerint akkor lehetne kulturáltabb a közeledés, ha az emberek türelmesebben és empatikusabban viselkednének a forgalomban. A válaszadók 28 százaléka szerint pedig akkor, ha jobban odafigyelnének egymásra. A kitöltők egyötöde szerint az javítana a helyzeten, ha nőne a sofőrök felelősségérzete, 14 százalékuk szerint pedig a szabályosabb közlekedés jelentené a megoldást. Az eredmények azt bizonyítják tehát, hogy a válaszadók többsége azt vallja, a közlekedésben résztvevők hozzáállása kulcsfontosságú változást tudna előidézni annak minőségében.

A KSH adatai is azt támasztják alá, hogy foglalkozni kell a témával, hiszen a közlekedési balesetek száma az utóbbi időben jelentős mértékben megnőtt.[2]  Holott akár egy kicsivel több odafigyeléssel olyan változást is elindíthatunk, ami szó szerint akár életeket is menthet.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a vezetői engedéllyel rendelkezők mindössze 2 százaléka nem észlel problémát a közlekedési kultúrával kapcsolatban. A legmagasabb arányban a szabálytalan előzésről és a forgalomban tanúsított agresszív vezetői magatartásról számoltak be a válaszadók (mindkettőt 61 százalék választotta). Fontos problémának tartják továbbá a vezetés közbeni mobilozást (55 százalék), valamint az irányjelzés hiányát (54 százalék). A válaszadók csaknem fele gondolja úgy, hogy a gyorshajtás, a figyelmetlenség, és a szabálytalan parkolás is problémás jelenségek.

A Simple alkalmazásról

A Simple az ország egyik legnagyobb számban használt mobilfizetési-alkalmazása, amelynek hasznos szolgáltatásai, mint az online parkolás, az autópálya-matrica vásárlás vagy a gépjármű-asszisztencia biztosítás jelentősen megkönnyítik a vezetők életét. Az applikáció segítségével könnyedén parkolhatunk online, nem kell fejben tartanunk, hogy mikor jár le a parkolójegyünk. Az alkalmazás GPS segítségével még a megfelelő zónát is kiválaszthatja helyettünk, nekünk csupán azt kell ellenőriznünk, hogy a megfelelő helyre pozícionált-e minket. Az időzítő pedig figyelmeztet, ha közel jár a jegyünk a lejárathoz. Autópálya-matricát is vásárolhatunk a segítségével és a webes felületen keresztül egyaránt. A megvásárolt matricák egyenesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től érkeznek, így rögtön megjelennek az állami rendszerben. A rendszámot leolvasva tehát látni fogják a hatóságok, hogy az adott jármű elektronikus matricával rendelkezik. Az idős és fiatal autókra egyaránt köthető gépjármű-asszisztencia biztosítás segít, ha váratlan helyzetbe kerülnénk az utakon.

A kutatásról

Az OTP Mobil Kft. megbízásból készített reprezentatív Pulzus© kutatás. Célcsoport: 18 év feletti jogosítvánnyal rendelkező magyar lakosság. Adatgyűjtési időszak: 2021.11.26.-12.01 A kutatás elemszáma: 1068 db.

[1] Közlekedési Kultúra Napja https://www.akozlekedesikulturanapja.hu/

[2] KSH adatok https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/bal/20212/index.html