A magyar utak kiemelkedően jó részét keresik

Még mindig keresik az Év Körforgalmát, pár napig pályázhat, aki szerint akad a környezetében, ismertségében egy becses körforgalom, ami díjazásra érdemes.

Autózás közben csak pillanatokra vesszük észre, de sok érdekes műtárgy akad, amin áthaladunk, a körforgalmak pedig teret adnak a kreatív megoldásoknak, és igen különlegesek lehetnek. Nem véletlen, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület pályázatán nem a legjobb kanyart, vagy gyomorforgást okozó bukkanót, esetleg Balatonra hasonlító kátyút keresik, hanem az Év Körforgalmát. 

Idén még van pár nap, amíg lehet pályázni erre a megtisztelő címre, nyilván azoknak érdemes, akik tudnak ilyen különlegességről, és talán valamilyen szinten sajátjuknak tekintik. Erre egészen 2024. április 15-ig van lehetőség. 

A kiírás szerint összesen 10 körforgalmat választ majd ki a zsűri, hogy egy online szavazáson dőljön el a rangos elismerés.  A szakemberek célja, hogy felhívják a figyelmet az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus egyre változatosabb megoldásaira és elismerje az azokat tervező és üzemeltető szakemberek munkáját. A körforgalom az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus, amely számos változatban valósulhat meg állami, önkormányzati, de akár magánutakon is. A pályázattal többek között ezen műszaki változatosságokat szeretnék bemutatni a szervezők. 

A beérkező javaslatok közül egy szakmai munkacsoport az esztétika, a közlekedésbiztonság, a körforgalom műtárgyai és az úthálózat harmonizációja, a gyalogos és kerékpáros átvezetések kialakítása, a gondozottság, valamint a burkolati jelek, burkolatprizmák, gömbsüvegek állapota alapján választja ki a legjobbakat. Ezt követően pedig egy top10-es listára online szavazás indul a Közlekedési Kultúra Napja hivatalos Facebook oldalán.

A rangos díjat 2024. május 10-én, A Közlekedési Kultúra Napjának országos nyitórendezvényén, a Művészetek Palotájában hirdetik ki. Ezt követően a győztes körforgalomba külön emléktáblát helyeznek majd el a szervezők.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk a Közlekedési Kultúra Napja hivatalos weboldalán érhetők el.