A 30 éves ORFK-OBB 43 aktivitása

Budapesti Rendőr-főkapitányság:

  1. május 4-én Pásztor Erzsi művésznővel kampányfilm forgatás „Janka néni pofátlanít” címmel. Ugyanezen a napon Pásztor Erzsi művésznővel podcast beszélgetés.

Baranya megye:

  1. május 11-én nagyszabású aktivitással készülnek a Közlekedési Kultúra Napjára. A Közlekedéstudományi Egyesülettel, a MÁV-val és a Tüke Busz Zrt-vel együttműködve a Pécsi Főpályaudvaron lesz rendezvény, melyre baleset-megelőzés standdal települ ki.

Várhatóan aznap indítják el a ˇ”KÖSZI” elnevezésű kampányukat is.

Bács-Kiskun megye:

Május 11-én 9.00-13.00 óra között Baján a Kresz park területén a városi általános iskolák részére meghirdetett közlekedésbiztonsági napot rendez a Bajai Balesetmegelőzési Bizottság.

Békés megye:

  1. május 11-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook oldalán ezen a napon hirdetik ki az „Így közlekedtek Ti” rajzpályázat eredményeit. Ezen a napon kilenc helyszínen formaruhába öltözött diákok rendőrökkel közösen teljesítve „szolgálatot” segítik társaik átkelését a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken a „Zebra Zsaru” program keretében.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

  1. május 11. 19.00 „Kultúrkocsma” elnevezéssel közlekedéstörténeti kultúrest. A vendég: Dr. Katona Csaba történész. A téma: Magyarország közlekedéstörténete, közlekedési kultúra és az ittas járművezetés problematikája.

Csongrád-Csanád megye:

A Közlekedési Kultúra napján a Rádió88-ban preventív kvízjátékkal készülnek. Kerékpáros és gyalogos közlekedéssel kapcsolatos spotok hangzanak el a hírblokkokban, melyekre vonatkozóan kérdéseket tesznek fel. A helyes válaszokat beküldők között láthatósági eszközökből összeállított ajándékcsomagokat sorsolnak ki.

Fejér megye:

Május 12-én a „Közlekedés Kultúra Napja” alkalmából a Székesfehérvári Balesetmegelőzési Bizottság Székesfehérváron általános iskolásoknak balestmegelőzési előadást tart közösen a KTE, MK, Katasztrófavédelem, Mentőszolgálat és Polgárőrség képviselőivel.

Győr-Moson-Sopron megye:

Az Audi Arénában balesetmegelőzési előadásra kerül sor az Audi ETO KC utánpótlásának. Az előadáson jelen lesz a megyei sajtó és a csapat is videót is készit róla, mely a közösségi oldalán kerül megosztásra.

Hajdú-Bihar megye:

Több helyszínen tartanak a közlekedők részére ellenőrzéseket, a láthatóságra hívva fel a figyelmet.

Heves megye:

07.30-08.00 között Egerben a Gárdonyi Géza Gimnázium előtti kijelölt gyalogátkelőhelynél aktivitás (14 fő diákot bevonva beöltöztetik őket egy-egy pólóba, ami felirattal van ellátva. Ha egymás mellé állnak a pólókon lévő betűkből az „ÓVD A GYALOGOST!” felirat rajzolódik ki). A fenti időszakban ők fogják segíteni az iskolába érkező gyalogosok közlekedését.

Emellett több helyszínen zebra ellenőrzések kerülnek végrehajtásra.

A helyszíni aktivitáson túl a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós oldalán a Facebookon is folyamatos megjelenésük lesz.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Szolnok több általános iskolájában kerékpáros nyílt nap – balesetmegelőzési rendezvényt tart a megyei balesetmegelőzési bizottság, ahol kerékpáros pálya épül, interaktív előadások, részeg- és VR szemüveg bemutatók lesznek.

Emellett a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára hívják fel a figyelmet. A kerékpárok átvizsgálását az iskola rendőrével, bűnmegelőzési kollégákkal és polgárőrökkel közösen végzik. Az eseményről videófilm készül, mely a balesetmegelőzés Szolnok megye Facebook oldalon még aznap kihelyezésre kerül, valamint élő bejelentkezést terveznek a helyszínről 2 alkalommal.

A sajtó munkatársai a helyszínen tájékoztatásra kerülnek a Közlekedési Kultúra Napja eseményeiről és céljáról, valamint általános tájékoztatást adnak a kulturált közlekedés fontosságáról.

Komárom-Esztergom megye:

Esztergom Rk.: Esztergom Kertvárosi Általános iskola alsó tagozatos tanulóinak közlekedésbiztonsági előadások megtartása

Komárom Rk.: Komárom városában kerül megrendezésre a Magyar Vöröskereszt elsősegély versenyének fordulója, melyen a Katasztrófavédelem, az OMSZ és a városi balesetmegelőzési bizottság is jelen lesz programokkal, kitelepüléssel, mely a lakosság számára elérhető, nyilvános program (egy nappal később lesz megtartva május 12. napon, de ennek keretében)

Tata Rk.: Tata, Vaszary Általános Iskola két alsós osztálya a város területén egy séta keretében gyakorlati közlekedésbiztonsági foglalkozáson vesz részt, melynek végén Tata Rk-n egy látogatást tesznek

Dorog Rk.: Zrínyi óvodában délelőtt egy elsősorban játékos gyakorlati közlekedésbiztonsági foglalkozás, majd látogatás Drorg Rk-n

Oroszlány Rk.: Kecskédi Általános iskola alsó tagozatos diákjainak közlekedésbiztonsági programok az iskola területén (elmélet, gyakorlat)

Kisbér Rk.: Kisbéri Általános Iskola 3. és 6. évfolyamaiban közlekedési kultúra előadás, majd gyakorlati foglalkozás a Kisbéri Polgárőrség közreműködésével

Nógrád megye:

  1. május 11-én 10.00-16.00 óra között a megyei balesetmegelőzési bizottság Salgótarján, Fő téren feladatokkal, kerékpáros ügyességi pályával, apró ajándékokkal várják az érdeklődőket (óvodákkal, iskolákkal, nyugdíjas klubokkal, civil szervezetekkel az egyeztetések folyamatban vannak).

Balassagyarmaton és Salgótarjánban futással hívják fel a kulturált közlekedésre a figyelmet.

Pest megye:

Pest megyében a városi balesetmegelőzési bizottságok óvodákban és iskolákban tartanak balesetmegelőzési előadásokat.

Cegléden lesz egy általános iskola előtt egy villámcsődület. KRESZ táblás lufikkal (forgalmas útkereszteződés van a suli előtt) reggel, figyelemfelkeltés.

Somogy megye:

Szervezeti egységHelyszínIdőpontAktívitás
SMBB- megyeKaposvár, Berzsenyi Általános Iskola   13.00-15.00A társszervekkel közösen (KATVED, Magyar Közút, Közlekedéstudományi Egyesület) játékos versenyek, ügyességi feladatok.
Marcali Rk.Marcali, Mesepark óvoda10.30-13.00közlekedési előadás,  videó vetítés,kismotorral, rollerrel ügyességi verseny
Siófok Rk.  Siófok, Pitypang Óvoda   09.00-11.00közlekedési előadás, ügyességi verseny
Kaposvár Rk.  Kaposvár Rendőrkapitányság udvara   11.00-13.00közlekedési előadás, rendőrségi járművek bemutatása, kerékpáros közlekedés népszerűsítése
Fonyód Rk.  Fonyód, Fecskepart Óvoda   2022. május 10. 10.00-11.30(Nemzedékek Biztonsága programon vesz részt a kolléganő május 11-én, ezért május 10-én kerül megtartásra.)játékos vetélkedő, ügyességi verseny
Nagyatád Rk.  Nagyatád, Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és AMI    10.00-11.004. és 5. osztályos tanulóknak balesetmegelőzési előadás kb. 100 fő
Barcs Rk.  Barcs, Arany János Általános Iskola,Barcs, Deák Ferenc Általános Iskola   09.45-10.30  11.30-12.15balesetmegelőzési előadások

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

5 megyei helyszínen (kereszteződésben) fog kerékpárosokra vonatkozó kiegészítő tábla felszerelésére sor kerülni olyan kereszteződésekben, ahol kerékpáros átvezetés van, azonban a kerékpárút alá van rendelve „Elsőbbségadás kötelező!, vagy Állj, elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával a gépjármű forgalom számára szolgáló úttestnek. Ide kerül kihelyezésre a „Nincs elsőbbséged! Csak ha leszállsz!”. Ezeken a kerékpár utakon ½ – 1 óra időtartamban plusz megelőzési tevékenységet fognak végezni a kollégák.

A megye további 7 kapitánysága szintén tervez aktivitást a kerékpár, valamint gyalogútjain, a védtelen közlekedők figyelmét hívják fel a biztonságos közlekedésre.

Tolna megye:

  1. május 14.-én tartják a Közlekedés Kultúra Napját. Egész napos program lesz, a Gemenc Motoros Egyesülettel Motoros évnyitó Családi nap kerül megrendezésre, ahol lesz motoros tréning, rendőr motoros bemutató, a gyerekeknek kerékpár pálya, lehetőség lesz a részeg-szemüveg kipróbálására a szekszárdi Sport Csarnoknál. Délután felvonulást terveznek Szekszárdon. A rendezvényt a helyi tv és rádió is támogatja, egész héten bemondják, hogy a Közlekedés Kultúra Napja alkalmával lesz a rendezvény.

Vas megye:

9.00-14.00 óra között Szombathelyen, a KRESZ parkba települ ki a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, ahol az óvodás és általános iskolás gyermekek számára szerveznek balesetmegelőzési előadásokat és egyéb programokat.

Zala megye:

A Lenti Rendőrkapitányság leállításos sebességmérés alkalmával hívja fel a közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre.

2022.05.11-én a megyei bűnmegelőzési csoport Nagykanizsa (TESCO) áruházhoz fog kitelepülni, melynek során „Bike safe” kerékpár regisztrációt és baleset-megelőzési aktívitást is terveznek.

Keszthelyen délután 14.00 órától Keszthely Fő téren kerékpáros akadálypálya felállítására kerül sor, mely során közlekedési társasjátékkal, KRESZ teszttel, és promóciós anyagok átadásával készülnek.

A Zalaegerszeg Rendőrkapitányság az Alsóerdei Sport Centrumban az általános iskolások részére szervez a KRESZ park igénybevételével előadást és kerékpáros szabályossági bemutatót.

ORFK-OBB:

KRESZ FM a Karc FM-en. A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából folytatnak a kollégák beszélgetést Berta Tamással.

Egyéb:

Több megyében ezen a héten indulnak a „Közlekedik a család” megyei selejtezői is.