Nyitórendezvény 2015

Az esemény nyitórendezvényére 2015. május 11-én, Budapesten a Művészetek Palotájában kerül sor. A rendezvényen az NFM magas rangú állami vezetője és az NKH elnöke mondja el gondolatait, a KTE főtitkára ismerteti a nap programjait, valamint a WHO Magyarországi képviseletének vezetője mutatja be a gyermekek közlekedésbiztonsága veszélyeztetésének nemzetközi helyzetét. Ezt követően a közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra iránt elhivatott, reprezentatív szervezetek fél óránként az ország számos pontján az esemény hivatalos részét képező, a programba illő önálló, kapcsolódó rendezvényt tartanak.

A nyitó rendezvény programja:

Sajtótájékoztató és országos rendezvény /Zártkörű/
2015. május 11.

Helyszín: Művészetek Palotája (MÜPA), Fesztivál tér
Időpont: 2015. május 11-én 1000
Regisztráció: 09:30 – 10:00

Program:

Moderátor: Mohácsi Márta

10:00 – 10:30 Sajtó felvezetése a sajtótájékoztató termébe, kamera és fotósbeállások
Tasó László/közlekedéspolitikáért felelős államtitkár
Az NFM, mint a közlekedésért felelős szaktárca hagyományteremtő szándékkal az eseményt megnyitja
Győri Gyula/NKH elnök
NKH elnöki köszöntő
Dr Tóth János/KTE főtitkár
A Közlekedési Kultúra Napja 2015. máj.11-i rendezvényeinek ismertetője
Dr Pusztai Zsófia/WHO Magyarországi Irodájának vezetője
Köszöntő, nemzetközi közlekedésbiztonsági kitekintés
10:30 – 10:45 Szándéknyilatkozat aláírási ceremónia
10:45 – 11:55 Közös fotózás az aláírt szándéknyilatkozattal
10:55 – 11:30 Állófogadás

Programok 2015

A Közlekedési Kultúra Napja 2015. évi partnerei. Köszönjük támogatásukat, aktivitásukat.

Beszámoló 2015

A rendezvényre az NFM fővédnöksége, az NKH védnöksége, a KTI szakmai támogatása a Budapestiés Pest Megyei Mérnöki Kamara szakmai társtámogatása mellett, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozat szakmai koordinációjával, a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett, kiemelkedő tapasztalattal rendelkező partner szervezetek együttműködésével került sor.

A Közlekedési Kultúra Napja alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált közlekedésre. Küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű terjesztése, a kulturált közlekedés iránt fogékony lakosság széles körű bevonása, valamint a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése.

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javításán dolgozik, hiszen közös érdek, hogy a közúti forgalomban a tolerancia és elegancia elve érvényesüljön. „Az autósok, kerékpárosok, gyalogosok nem egymás versenytársai, abban pedig egészen biztosan egyformák, hogy a szerettei mindenkit hazavárnak. Toleranciára és eleganciára van szükség ahhoz, hogy a közlekedési kultúra javuljon. – mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján, a Művészetek Palotájában.

Dr. Bodor József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese kiemelte: „A közlekedési szabályrendszer betartása közös érdek, hiszen minden baleset emberi sorsokról dönt. Éppen ezért áll az NKH minden olyan rendezvény mellé, amelynek sikere emberéletek megmentését jelentheti.”

„A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) a szakmai program összeállítása során arra törekedett, hogy a közlekedők minél szélesebb táborához jusson el az üzenet: az év minden napja a kulturált közlekedés napja legyen” – tette hozzá Dr. Tóth János, a KTE főtitkára. „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” kapcsán partnereink nagyszabású közlekedésbiztonsági eseményeket szerveztek fél óránként az ország különböző pontjain. A változatos programok az óvodások-, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás-, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdésére, valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívták fel a figyelmet.

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője a sajtótájékoztató keretében elmondta: az évtizedes ENSZ-program átfogó célja, hogy 2020-ra 5 millióval csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. A WHO feladata, hogy ezt a folyamatot monitorozza. Hozzátette: Magyarország nagyon jól áll az ittas vezetés visszaszorításában, a sebességkorlátozás betartatásában, a biztonságos gyermekülés használatának elterjesztésében. Az ENSZ az idei évet a gyermekeknek szenteli. A Mentsd meg a gyermekek életét! kampány arról szól, hogy a séta, a kerékpározás, az autóval, motorral való közlekedés milyen veszélyes vállalkozás a gyermekek számára.

A nyitórendezvény után a fejlesztési tárca, valamint társszervezetei és szakmai partnerei szándéknyilatkozat aláírásával demonstrálták elkötelezettségüket a közlekedési kultúra fejlesztése mellett.

Összeállította:

Bíró József elnök

KTE, Közlekedésbiztonsági Tagozat